MAĐARSKI I RUSKI LIDER

Orban izjavio da Evropa hoće mir, Putin: Zelenski želi rat jer inače gubi vlast

Orban je Putinu rekao kako je Evropi prijeko potreban mir

AGENCIJE

D. H.

prije 3 dana

Vladimir Putin i Viktor Orbán razgovarali su u petak u Moskvi 2 i pol sata. Mađarski premijer izvijestio je ruskog predsjednika o svojim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, dok je Putin Orbanu rekao da je i dalje otvoren za pregovore

Otvoreni za pregovore

'Što se tiče Rusije, otvoreni smo za političke i diplomatske pregovore, ali s druge strane čujemo da nema volje da se sukob riješi. A sponzori ove zemlje i dalje iskorištavaju zemlju i čine od nje žrtvu', rekao je Putin o Ukrajini, koji je rekao da ukrajinsko vodstvo ne želi prekinuti rat jer bi se tada moralo povući izvanredno stanje, nakon čega bi se raspisali izbori, javlja mađarski portal nesklon Orbanu 444.hu.

'Ukrajinski čelnici na vlasti sada nemaju šanse pobijediti na izborima', rekao je Putin. Ponovio je kako bi, po njemu, bilo moguće zaustaviti borbe i započeti mirovne pregovore ako bi se ukrajinska vojska povukla iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja. Ali imaju i druge uvjete o kojima se može odlučiti u daljnjim pregovorima.

Potreban mir

Orban je Putinu rekao kako je Evropi prijeko potreban mir. 'Mađarsko predsjedništvo smatra sljedećih šest mjeseci, posao koji tada treba obaviti, kao mirovnu misiju', rekao je. Poručio je Putinu da Europa treba mir i da se mir ne može postići bez dijaloga i diplomatskih kanala.

'Mir se neće dogoditi sam od sebe, on se mora stvarati, za njega se treba truditi. S Putinom sam razgovarao o modalitetima toga. Htio sam saznati gdje je najkraći put do mira. Danas jedva da ima ljudi koji mogu razgovarati s obje strane, a Mađarska je jedna od rijetkih. Zato je ovaj tjedan posjetio Kijev i Moskvu, gdje je iskusio da su pozicije jako udaljene jedna od druge, ali, kako je rekao, prvi važan korak u smislu dijaloga i obnove dijaloga je napravljen danas i ja ću nastaviti taj posao'.

Kaže da ga je pitao za mišljenje o tri pitanja:

Što mislite o mirovnim planovima i formatu mirovnih pregovora?

Što mislite o odnosu prekida vatre i mirovnih pregovora?

Je li moguće primirje prije mirovnih pregovora? Kako bi izgledao poslijeratni sigurnosni sustav?

Ruski čelnik nije pred novinarima odgovorio na pitanja, no rekao je da je zahvalan na otvorenoj i iskrenoj raspravi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.