ŠEF NATO-A

Stoltenberg uoči samita u Vašingtonu: Izbjegao odgovoriti na pitanje o Bajdenovom zdravlju

Ako počnem govoriti bilo što što bi me moglo povezati s tekućim političkim raspravama u bilo kojoj saveznoj državi, zapravo ću oslabiti savez

Stoltenberg: Ne miješa se u unutrašnja politička pitanja. Anadolija

E. Ć.

prije 3 dana

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izbjegavao je dati odgovor na pitanja o zdravstvenom stanju predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) uoči samita saveza u Vašingtonu naredne sedmice.

Stoltenberg je, obraćajući se medijima, rekao kako je jedan od razloga za uspjeh NATO-a što se ne miješa u unutrašnja politička pitanja.

Glavno pitanje

Inače, Bajdenovo zdravlje postalo je glavno pitanje u predizbornoj kampanji u SAD nakon njegovog lošeg nastupa u debati s republikanskim protivnikom Donaldom Trampom (Trump) prošle sedmice.

- NATO se mora usredotočiti na sebe i to ćemo i učiniti - rekao je glavni sekretar NATO-a Stoltenberg na konferenciji za novinare prije summita u sjedištu NATO-a u Briselu.

Upitan da li je Bajden mentalno i fizički dovoljno spreman da u nadolazećim godinama predvodi najveću članicu NATO-a s nuklearnim oružjem i je li primijetio pogoršanje Bajdenova stanja, Stoltenberg je odgovorio da se sastao s njim prije nekoliko sedmica i da je imao dobre sastanke s njim u Ovalnom uredu.

Nadolazeći samit

- Napredovali smo u pripremama za nadolazeći samit NATO-a - rekao je dodajući da pozdravlja Bajdenovo snažno osobno vodstvo u podršci Ukrajini. 

No rekao je da bi bilo kakvi daljnji komentari mogli biti štetni za NATO.

- Jedan od razloga zbog kojih je NATO uspješan je taj što smo se ne miješa u unutarnja politička pitanja. Ako počnem govoriti bilo što što bi me moglo povezati s tekućim političkim raspravama u bilo kojoj saveznoj državi, zapravo ću oslabiti savez - poručio je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.