KEIR STARMER

Plan za Ruandu je mrtav i pokopan: Novi britanski premijer odmah ukinuo kontroverznu odluku prethodnika

Pogledajte brojeve onih koji su došli u prvih šest i nešto mjeseci ove godine, oni su rekordni, kazao je on

Keir Starmer. AP

E. Ć.

6.7.2024

Novi britanski premijer Keir Starmer rekao je da je kontroverzna mjera o deportaciji migranata i tražitelja, koju je uvela prošla, konzervativna vlada, "mrtva i pokopana".

Konzervativci bivšeg premijera Rišija Sunaka (Rishi) najavili su slanje migranata i tražitelja azila u Ruandu u sklopu nekoliko miliona funti vrijednog plana.

Sunak i njegovi ministri objavili su da će prve deportacije u tu afričku zemlju krenuti u juli. Novi, laburistički premijer rekao je da "nije spreman nastaviti te trikove" te je potvrdio da se mjera ukida. Laburisti su i prije izbora obećali da će napustiti plan "prvi dan" nakon preuzimanja vlasti.

Na prvoj konferenciji za medije od stupanja u Dauning strit Starmer je kazao kako je "plan za Ruandu mrtav i pokopan prije nego što je počeo".

- Pogledajte brojeve onih koji su došli u prvih šest i nešto mjeseci ove godine, oni su rekordni, to je problem koji smo naslijedili - kazao je i rekao da mjera s Ruandom ne može biti rješenje za to pitanje.

Starmer je najavio da će smanjiti broj dolazaka u Veliku Britaniju angažiranjem posebnih istražitelja i protuterorističkih kapaciteta za zaustavljanje kriminalnih bandi koje stoje iza priljeva migranata na otok.

Kako će to tačno funkcionisati te koliko će koštati odustajanje od plana s Ruandom, tek se treba otkriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.