NAJIB BUKELE

Predsjednik Salvadora zaprijetio trgovcima: Ili smanjite cijene ili ćete proći kao ulične bande

Zbog njegovih mjera, jedan od gradova koji su nekada imali najveći broj ubistava na svijetu pretvoren je u jedan od najbjezbednijih

Najib Bukele. X

D. H.

8.7.2024

Predsjednik Salvadora Najib Bukele, poznat po svom oštrom postupanju prema uličnim bandama, zaprijetio je da će slične mjere poduzeti i protiv prodavaca na veliko i uvoznika koji su drastično podigli cijene namirnica i druge robe.

Bukeleove vlasti su od 2022. uhapsile na desetine hiljada članova uličnih bandi, često na osnovu malo dokaza, a policija ih je sprovodila u donjem vešu kroz velike nove zatvore, prenijela je agencija AP.

U najnovijem govoru, predsjednik je zaprijetio da će istu taktiku primijeniti prema prodavačima na veliko i distributerima koje je okrivio za nedavni nagli skok cijena hrane i drugih osnovnih potrepština.

- Upućujem poruku uvoznicima, prodavcima i distributerima hrane: prestanite da zloupotrebljavate narod El Salvadora, a ako to ne učinite, nemojte se žaliti na posljedice - kazao je on.

Bukele uživa veliku popularnost zbog oštrog napada na moćne ulične bande koje su nekada praktično upravljale mnogim četvrtima i iznuđivale novac od stanovnika i vlasnika firmi.

Zbog njegovih mjera, jedan od gradova koji su nekada imali najveći broj ubistava na svijetu pretvoren je u jedan od najbjezbednijih u Latinskoj Americi.

U racijama je uhapšeno ukupno 78.175 osumnjičenih za pripadništvo bandama, ali je pušteno oko 7.000 osoba zbog nedostatka dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.