MINISTAR PROMETA

Salvini se priključuje Orbanovoj grupi "Patrioti za Evropu": Poslao "veliki zagrljaj" Le Pen

Salvini je prokomentirao i posljedice drugog kruga glasanja na francuskim parlamentarnim izborima

Salvini: Nakon dugog perioda rada, velika grupa Patriota danas oživljava. CNN

FENA

8.7.2024

Zamjenik italijanske premijerke i ministar prometa Matteo Salvini izjavio je u ponedjeljak da se njegova stranka Liga pridružuje novoj grupi Patrioti za Evropu mađarskog premijera Viktora Orbana na nivou EU, javila je Ansa.

Nova grupa

- Nakon dugog perioda rada, velika grupa Patriota, koja će biti odlučujuća da promijeni budućnost ove Evrope, danas oživljava u Briselu - rekao je Salvini putem društvenih mreža.

- Liga je bila u klubu Identitet i demokratija (ID) zajedno sa Nacionalnim skupom Marine Le Pen (RN), između ostalih.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), bivši član ID, bila je jedna od prvih stranaka koja se pridružila novoj grupi.

Španska ultrakonzervativna stranka Vox saopćila je u petak da napušta poslanički klub Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) premijerke Giorgije Meloni i pridružuje se grupi Patrioti za Evropu.

Salvini je prokomentirao i posljedice drugog kruga glasanja na francuskim parlamentarnim izborima, u kojima je RN vraćen na treće mjesto uz pomoć taktičkog glasanja nakon što je došao na prvo mjesto u prvom krugu.

Ljevičarski Novi narodni front bio je prvi, a centristički savez predsednika Emmanuela Macrona Zajedno bio je drugi.

Dva kruga

- Grupa "Svi protiv Le Pen" koju je okupio Macron pobijedila je na izborima, ali nema brojeve kojima bi vladala - rekao je Salvini.

- I 143 poslanika RN će ići u parlament u Parizu, nikad toliko u historiji sa porastom glasova sa 33 na 37 odsto između prvog i drugog kruga. Svi protiv jednoga smanjili su broj mandata, ali ne i nivo podrške Marine Le Pen i Jordana Bardele, kojima šaljem veliki zagrljaj. Na ulicama je bilo slavlja komunista, proislamista i antisemita, huligana koji su kamenicama napali policiju u nekoliko gradova, haosa u parlamentu - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.