HITNI POZIV

Izrael naredio Palestincima da napuste nekoliko područja u gradu Gazi

Hitni poziv upućen je stanovnicima i raseljenim u područjima Sabra, Rimal, Tel al-Hawa i Daraj da se evakuišu u skloništa u Deir al-Balahu

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

8.7.2024

Izraelska vojska naredila je u ponedjeljak palestinskim stanovnicima u nekoliko područja u Pojasu Gaze da se odmah evakuišu, javlja Anadolija.

Takve naredbe za evakuaciju obično prethode vazdušnim, artiljerijskim i kopnenim napadima izraelske vojske, što ukazuje na to da će se u ovim područjima voditi intenzivne borbe.

- Hitni poziv svim stanovnicima i raseljenim licima u područjima Sabra, Rimal, Tel al-Hawa i Daraj. Morate se odmah evakuisati u skloništa u Deir al-Balahu u humanitarnoj zoni - objavio je portparol izraelske vojske Avichay Adraee na društvenoj mreži X.

Od početka kopnenih operacija u Pojasu Gaze 27. oktobra, izraelska vojska je izdavala slična naređenja, što je izazivalo masovno raseljavanje i rasprostranjenu paniku među Palestincima.

Uprkos tvrdnjama vojske da su određena područja “sigurna“, ona su više puta gađana, što je dovelo do žrtava među civilima koji su bježali od bombardovanja.

Izraelska vojska je u ponedjeljak rano ujutru pokrenula kopnenu operaciju protiv nekoliko ciljeva u gradu Gazi, uključujući sjedište Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, od tada je ubijeno više od 38.150 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.