VLASTI ŠVEDSKE

Švedska vidi Rusiju kao najveću prijetnju vlastitoj sigurnosti do 2030. godine

Rusija je najveća i najozbiljnija prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti - rekao je Jonson

Švedska i Rusija. Avaz/Canva

Anadolija

8.7.2024

Vlasti Švedske su danas saopćile da Rusija predstavlja najozbiljniju prijetnju sigurnosti te nordijske zemlje do 2030. godine, prenosi Anadolija.

Premijer Švedske Ulf Kristerson (Kristersson), ministar odbrane Pal Džonson (Jonsson) i savjetnik za nacionalnu sigurnost Henrik Landerholm predstavili su novu nacionalnu strategiju na konferenciji za novinare u Stockholmu, navodeći da je trenutno prijetnja Švedskoj široka i ozbiljna.

- Rusija je najveća i najozbiljnija prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti - rekao je Jonson, javlja medijska kuća “Expressen“.

I švedskoj strategiji se navodi da je vojna snaga Rusije i dalje značajna, bez obzira na gubitke koje je pretrpjela u ratu u Ukrajini.

- Rusija ima nizak prag za upotrebu vojne sile, spremna je da preuzme velike političke i vojne rizike i takođe je pokazala visoke ambicije za svoje ponovno naoružavanje - dodao je Pal.

Prema njegovim riječima, druge autoritarne države, poput Kine, pokušavaju ojačati svoj utjecaj i osporavati svjetski poredak zasnovan na pravilima.

- Možemo reći da Kina sada provodi opsežno naoružavanje koje utiče na regionalnu stabilnost u indo-pacifičkom regionu - rekao je švedski ministar odbrane.

Strategija je takođe identifikovala organizovani kriminal i nasilni ekstremizam kao prijetnje po zemlju.

Zvaničnici su dalje naveli da veliki migracijski tokovi predstavljaju rizik jer bi se migranti mogli koristiti kao alat za stvaranje nestabilnosti kao sredstva pritiska na Švedsku.

- To znači da imamo veoma složenu sigurnosnu situaciju s kojom se moramo nositi - zaključio je Pal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.