NA 75. GODIŠNJICU

Samit NATO-a počinje sutra u Vašingtonu: Glavna tema biće podrška Ukrajini

Pored lidera 32 članice, samitu će prisustvovati i čelnici Ukrajine, Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje

Lideri 32 članice NATO-a. Anadolija

Anadolija

8.7.2024

Lideri 32 članice NATO-a sutra započinju samit u Washingtonu, a glavna tema skupa će biti podrška ratom pogođenoj Ukrajini, javlja Anadolu.

Samit se održati od 9. do 11. jula na 75. godišnjicu osnivanja NATO-a, a predsjedavat će generalni sekretar Jens Stoltenberg. Republiku Tursku će na samitu predstavljati predsjednik države Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

U fokusu samita šefova država i vlada NATO-a će biti jačanje kolektivne odbrane i snage odvraćanja i partnerstava, posebno protiv Kine.

Pored lidera 32 članice, samitu će prisustvovati i čelnici Ukrajine, Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Podrška Ukrajini je glavna tačka dnevnog reda

Glavna tačka dnevnog reda samita biće podrška Ukrajini.

Zemlje članice će nakon pregovora održanih u okviru samita objaviti novi paket pomoći Ukrajini.

Članice NATO-a od početka rata Ukrajini svake godine daju približno 40 milijardi eura pomoći. Očekuje se da će se i na ovom samita članice dogovoriti o nastavku te podrške.

Smatra se da bi na marginama samita neke dodatne članice mogle potpisati i bilateralne vojne sporazume sa Ukrajinom.

Na samitu će NATO također objaviti uspostavljanje komandnog centra koji će mu omogućiti da koordinira međunarodnu podršku Ukrajini. Sjedište komandnog centra bit će u Njemačkoj.

Sposobnost kolektivne odbrane i odvraćanja

Lideri NATO-a fokusirat će se na jačanje svoje kolektivne odbrane i sposobnosti odvraćanja nakon ruske ilegalne aneksije Krima iz 2014. godine.

NATO, koji svoje saveznike obavezuje na kolektivnu odbranu na kopnu, zračnom prostoru, moru, svemiru i sajber prostoru, na samitu će se obavezati da poveća industrijsku saradnju i proizvodnju.

Države članice će također odobriti uspostavljanje nove baze u Poljskoj za jačanje odbrambenog sistema balističkih projektila.

Jačanje partnerstava protiv rastuće kineske prijetnje

NATO, koji je prvi stavio Kinu na svoj radar kao prijetnju na sastanku lidera održanom u Londonu 2019. godine, također će o ovom pitanju raspravljati i na samitu u Washingtonu.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je lidere Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje na samit radi produbljivanja saradnje.

Navodeći da Iran, Kina i Sjeverna Koreja podržavaju Rusiju, Stoltenberg je istakao važnost bliže saradnje sa “prijateljima“ protiv “autoritarnih aktera“.

U tom kontekstu, očekuje se da će samit proširiti odnose sa NATO partnerima u azijsko-pacifičkom regionu.

NATO se vraća kući na svoj 75. rođendan

Održavanje samita NATO-a u Washingtonu ove godine ima simbolično značenje.

NATO je osnovan 1949. godine kada je 12 država potpisalo Sjevernoatlantski ugovor u Washingtonu, a upravo u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država se okupljaju lideri saveza na njegovu 75. godišnjicu postojanja.

I 50. godišnjicu NATO je obilježio samitom u Washingtonu, a posljednji put samit je u SAD-u održan 2012. godine.

SAD će na samitu predstavljati predsjednik Joe Biden, koji bi također mogao biti u fokusu pažnje javnosti zbog rasprava koje se vode u SAD-u o njegovom zdravstvenom stanju i ponovnoj kandidaturi za predsjedničke izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.