RASTE BROJ UPITNIKA

Drama u Bijeloj kući, "New York Times" objavio dnevnik posjeta: Jedno ime svima zapalo za oko

Tokom brifinga, glasnogovornica Bijele kuće Karin Žan-Pijer odbila je potvrditi posjete

Džo Bajden. AP

N. H.

9.7.2024

Bijela kuća je u ponedjeljak objavila da se američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ne liječi od Parkinsonove bolesti, nakon što su se pojavili izvještaji da je ljekar specijaliziran za tu bolest posjetio Bijelu kuću osam puta tokom protekle godine.

Zabrinutost da predsjednik možda boluje od Parkinsonove bolesti pojavile su se nakon Bajdenovog nastupa na debati 27. juna s republikanskim kandidatom Donaldom Trampom (Trump). 

"New York Times" objavio je dnevnik posjetitelja Bijele kuće, u kojem se pokazuje da je dr. Kevin Kanard (Cannard), neurolog specijaliziran za poremećaje pokreta koji je nedavno objavio naučni rad o Parkinsonovoj bolsesti, posjetio Bijelu kuću osam puta od prošlog ljeta do proljeća ove godine.

Tokom brifinga, glasnogovornica Bijele kuće Karin Žan-Pijer (Karine Jean-Pierre) odbila je potvrditi Kanardove posjete, rekavši da želi poštovati privatnost svih uključenih iz sigurnosnih razloga.

Nije, u ovom trenutku, jasno je li dr. Kanard bio u Bijeloj kući kako bi liječio ili posavjetovao predsjednika ili je bio tamo zbog nepovezanih sastanaka. Kanardova javno dostupna biografija navodi ga kao "konzultanta za neurologiju medicinske jedinice Bijele kuće" od 2012. do 2022., što bi uključivalo i administracije Baraka Obame (Baracka) i Donalda Trampa.

Kanard nije odgovorio na opetovane zahtjeve "NYT-a" da komentira ove posjete.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, dr. Kevin Okonor (O'Connor), ljekar Bijele kuće, potvrdio je da je dr. Kanard vidio Bajdena tri puta tokom tri i po godine njegova predsjedništva, ali nije htio izravno reći je li razlog tih posjeta liječenje predsjednika, piše "NYT".

Umjesto toga, ljekar Bijele kuće implicira, piše "NYT", da je većina posjeta dr. Kanarda bila povezana s liječenjem drugih ljudi koji rade u Bijeloj kući.

Nadalje, spomenuti ljekar Bijele kuće izjavio je i da je Bajden svake godine posjećivao dr. Kanarda kao dio njegovog godišnjeg fizičkog pregleda te da posljednji pregled nije pronašao nikakve znakove Parkinsonove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.