NA SAMITU U VAŠINGTONU

Erdoan: Turska neće odobriti pokušaje saradnje sa Izraelom u okviru NATO-a

Erdoan je poručio kako je konstantna vojna podrška Izraelu neprihvatljiva

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

12.7.2024

Pokušaji saradnje s Izraelom u okviru NATO-a za Tursku nisu prihvatljivi, rekao je u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu.

- Sve dok se u Palestini ne uspostavi sveobuhvatan, održiv mir, Turska neće odobriti pokušaje saradnje s Izraelom u okviru NATO-a - rekao je Erdoan na konferenciji za novinare posljednjeg dana Samita NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ističući da je u okruženju u kojem globalna savjest izlazi na ulice kako bi zaustavila izraelske napade na palestinske civile, Erdoan je poručio kako je konstantna vojna podrška Izraelu neprihvatljiva.

- Netanjahuova administracija, svojom ekspanzionističkom i nepromišljenom politikom, ugrožava sigurnost ne samo svojih građana, već i cijelog regiona - naglasio je Erdoan, misleći na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Podvukao je kako “nije moguće da izraelska administracija, koja je pogazila temeljne vrijednosti saveza, zadrži svoj partnerski odnos s NATO-om”.

- Tokom svih kontakata skrenuo sam pažnju na zločine koji su u toku na okupiranim palestinskim teritorijama, posebno u Gazi. Pozivam saveznike da pojačaju pritisak na Netanjahuovu administraciju kako bi osigurali prekid vatre i isporučili pomoć Gazi, koja je devet mjeseci suočena s glađu - poručio je Erdoan.

Turski predsjednik, koji se u Vašingtonu sastao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, osvrnuo se i na Ukrajinu, te kazao:

- Ovdje (Samit NATO-a, op.a.) sam otvoreno iznio svoje stavove da se NATO-u nikada ne smije dozvoliti da postane strana u ratu u Ukrajini.

Turski predsjednik Erdoan poseban fokus stavio je na borbu protiv terorizma, istučući kako njegova zemlja očekuje solidarnost od saveznika u borbi protiv terorizma, jedne od dvije glavne prijetnje koje je identificirao NATO.

- Vidimo (NATO, op.a.) da postoji potreba za jačanjem saradnje između saveznika u borbi protiv terorizma. Nemoguće nam je prihvatiti pogrešan odnos koji su neki od naših saveznika uspostavili, posebno s PYD/YPG, proširenjem terorističke organizacije PKK u Siriji”, poručio je Erdogan.

Turski lider je nakon Samita NATO-a govorio i o Šangajskoj organizaciji za saradnju, te dodao:

- Naš cilj je da postanemo stalni član Šangajske organizacije za saradnju, a ne da budemo posmatrač.

Rekao je također da je s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom razgovarao o pitanju borbenog aviona F-16, te da mu je američki kolega rekao da će "riješiti ovaj problem u roku od 3-4 sedmice".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.