NERIJEME

U snažnoj oluji u Slovačkoj povrijeđeno 12 osoba

U trenutku urušavanja, procijenjeno je da je u šatoru bilo na desetine ljudi.

Srušio se šator. Twitter

Z. K.

13.7.2024

U petak navečer Slovačku je pogodila snažna oluja u kojoj je povrijeđeno najmanje 12 osoba kada se veliki šator u kojem su bili posjetioci festivala srušio uslijed jakog vjetra.

Osam u bolnici

- Prema dostupnim informacijama, pregled svih objekata nije mogao biti završen prije 24 sata, što onemogućava nastavak festivalskog programa - objavili su iz festivala na društvenim mrežama.

Nakon zadobivenih povreda, osam osoba je prebačeno u bolnice u Trenčinu i Považskoj Bystrici. U trenutku urušavanja, procijenjeno je da je u šatoru bilo na desetine ljudi. Prije urušavanja, ljudi koji su čekali početak koncerta upozoreni su da ne stoje blizu stubova šatora zbog nadolazećeg nevremena i obaviješteni su da će program biti prekinut.

Mnogi su, međutim, smatrali šator sigurnim mjestom i ostali su unutra tokom oluje.

Jak vjetar oštetio je i šatore posjetitelja festivala, neke bine, štandove s hranom i pićem, prenosive toalete, te izazvao duži nestanak struje u području festivala.

Policija je u petak navečer saopštila da je pokrenula istragu u vezi srušenog šatora.

Osim u Slovačkoj, oluje su zahvatile Njemačku i Češku što je u svim državama rezultiralo saobraćajnim kolapsom i brojnim uništenim automobilima radi jakog grada.

Više lokacija

U Češkoj je u petak na više lokacija obustavljen željeznički saobraćaj zbog srušenih stabala u jakom grmljavinskom nevremenu. Također, velika oluja u južnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj sinoć je uzrokovala poplavljene ceste i podrume te saobraćajni kolaps.

Portparol policije u gradu Kemptenu, jugozapadno od Minhena, rekao je da je grad prekrio ceste. Hitne službe izvijestile su o 320 intervencija između 18 sati i ponoći. Najviše su pogođeni regija Allgäu i okrug Lindau u blizini Bodenskog jezera i granice s Austrijom.

Naknadne intervencije, uključujući ispumpavanje podruma, nastavile su se i tokom noći sa petka na subotu. Još 230 intervencija zabilježila je policijska stanica u Rosenheimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.