NOVI DETALJI

ISPRAVKA FBI otkrio: Atentator na Trampa bio registrirani republikanac, ali je donirao demokratima

Predstojeći predsjednički izbori bili bi prvi na kojima je mogao glasati

Atentator na Trampa. AP

Z. K.

14.7.2024

Ažurirano 25. jula: Portal Avaz.ba objavio je fotografije koje ne prikazuju osumnjičenog za napad na Donalda Trampa (Trumpa) Tomasa Metjua Kroksa (Thomasa Matthew Crooks, 22). Riječ je o korisniku društvene mreže X čiji se nalog zvao “jewgazing”, koji je 14. jula na svom nalogu objavio fotografije i video u kojem lažno tvrdi da je Tomas Metju Kroks - više o tome čitajte u analizi Raskrinkavanje.ba

FBI je otkrio kako je na Trampa (Trump) pucao 20-godišnji Tomas Metju Kroks (Thomas Matthew Crooks) koji je živio u Bethel Parku, mjestu udaljenom oko 70 kilometara od mjesta na kojem se održavao Trampov skup. O njemu se otkriva sve više detalja.

Prema podacima vlasti, Kroks je bio 20-godišnji registrirani republikanac koji je prethodno dao malu donaciju grupi povezanoj s demokratima. Prema lokalnim medijskim izvješćima i video snimci završne ceremonije škole, Crooks je 2022. godine završio srednju školu Bethel Park.

Kroks je bio registrirani republikanac prema popisu u biračkom registru Pensilvanije. Predstojeći predsjednički izbori bili bi prvi na kojima je mogao glasati. Podaci Saveznog izbornog povjerenstva pokazuju da je donator po imenu Tomas Kroks s istom adresom dao 15 dolara političkom aktivistima povezanima s demokratima, pod nazivom "Progressive Turnout Project", u januaru 2021. godine.

Kad ga je CNN kontaktirao kasno u subotu navečer, Kroksov otac, Matej Kroks (Matthew), rekao je da pokušava shvatiti što se događa te da će pričekati da razgovara s vlastima prije nego što bude javno govorio o svom sinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.