PENSILVANIJA

Atentator na Trampa bio maltretiran u školi, prijavio se u školski streljački tim ali je odbijen

Kroks je završio srednju školu Bethel Park 2022

Donald Tramp nakon pucnjave. AP

Z. K.

15.7.2024

Motivi 20-godišnjeg muškarca Tomasa Metjua Kruksa (Thomas Matthew Crooks) koji je pokušao ubiti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) još uvijek nisu poznati. On je prvi put privukao pažnju policije na subotnjem skupu kada su ga gledaoci primijetili kako se čudno ponaša izvan predizbornog događaja.

Djelovao sam

Dojava je izazvala potragu, ali policajci ga nisu uspjeli pronaći prije nego što je uspio da se popne na krov, gdje je otvorio vatru. Nakon pucnjave u kojoj je ubijen jedan gledalac, istražitelji traže bilo kakve tragove o tome šta je motivisal Kroksa iz Bethel Parka u Pensilvaniji da izvede šokantni napad. FBI kaže da napad istražuje kao potencijalni akt domaćeg terorizma, ali odsustvo jasnog ideološkog motiva uzrokovalo je procvat teorija zavjere.

FBI kaže da vjeruje da je Kroks, kojem su našli materijal za pravljenje bombe u automobilu kojim je stigao na skup, djelovao sam. Istražitelji nisu pronašli prijeteće komentare na nalozima na društvenim mrežama ili ideološke stavove koji bi mogli pomoći da se objasni što ga je navelo da izvrši napad na Trampa.

Sjedio sam

Kroks je završio srednju školu Bethel Park 2022. Bio je među nekoliko učenika koji su dobili nagradu za matematiku i nauku. Prijavio se u školski streljački tim, ali je odbijen jer je bio loš strijelac, rekao je Frederick Mach, sadašnji kapiten tima.

Jason Kohler, koji kaže da je pohađao istu srednju školu, ali da nije dijelio časove sa Kroksom, tvrdi da je Kroks bio maltretiran u školi i da je sjedio sam za vrijeme ručka. Drugi studenti su mu se rugali zbog odjeće koju je nosio, uključujući lovačku odjeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.