PREUZELA DUŽNOST

Kanada imenovala prvu ženu za načelnicu vojnog generalštaba

Oružane snage se bore s ispunjavanjem ciljeva regrutacije i spore su u zamjeni zastarjele opreme

Generalica Jennie Carignan. Wikipedia

FENA

19.7.2024

Generalica Jennie Carignan preuzela je u četvrtak dužnost načelnice generalštaba Kanade na ceremoniji kojom je postala prva žena koja zapovijeda oružanim snagama te zemlje.

Školovana kao vojni inženjerac, Carignan je zapovijedala trupama u Afganistanu, Bosni i Hercegovini, Iraku i Siriji tokom svojih 35 godina u kanadskoj vojsci.

Višestruki izazov

- Osjećam se spremnom, raspoloženom i podržanom prihvatiti ovaj višestruki izazov - izjavila je Carignan u Kanadskom ratnom muzeju u Ottawi.

- Sukob u Ukrajini i na Bliskom istoku, povećane napetosti drugdje širom svijeta, klimatske promjene, povećani zahtjevi za naše osoblje u zemlji i inostranstvu i prijetnje našim demokratskim vrijednostima i institucijama samo su neki od složenih izazova kojima se moramo prilagoditi i suprotstaviti - kazala je Carignan.

Ona preuzima dužnost od generala Waynea Eyrea, koji je služio kao vrhovni vojni zapovjednik od 2021., u vrijeme kada Kanada namjerava povećati izdatke za vojsku i modernizirati svoje oružane snage.

Prošle je sedmice premijer Justin Trudeau najavio namjeru svoje vlade da dostigne NATO-ov cilj vojnih troškova od dva posto BDP-a do 2032. Očekuje se da će vojna potrošnja Kanade iznositi 1,39 posto BDP-a u fiskalnoj 2024.-25. godini, sudeći po vladinim projekcijama.

Oružane snage se bore s ispunjavanjem ciljeva regrutacije i spore su u zamjeni zastarjele opreme.

U novembru prošle godine je zapovjednik mornarice izjavio da je vojna služba u "kritičnom stanju" i da možda neće moći obavljati svoje osnovne dužnosti 2024. godine.

Unutrašnji izazovi

- Suočavamo se s brojnim unutrašnjim izazovima kao što su zapošljavanje i držanje vojnika. Znamo izazove s kojima se suočavamo i šta trebamo učiniti da ih riješimo - kazala je Carignan.

Trudeau, koji je Carignan nazvao "uzorom za sve Kanađane i za svijet", slijedi politiku osmišljenu za jačanje rodne ravnopravnosti otkako je preuzeo dužnost 2015.

Godine 2018. imenovao je Brendu Lucki prvom ženom čelnicicom Kraljevske kanadske konjičke policije.

Posljednja dva generalna guvernera, službeni predstavnik Kanade kao članice Britanske monarhije, bile su žene. Trudeau ih je obje imenovao, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.