BRITANSKI PREMIJER

Starmer pozvao Zelenskog na sastanak nove britanske laburističke vlade

Britanija je i četvrtak najavila sankcije za 11 brodova koji se koriste za prevoz ruske nafte

Volodimir Zelenski. Platforma X

FENA

19.7.2024

Britanski premijer Keir Starmer ugostit će Volodimira Zelenskog na sastanku svojih najviših ministara u petak, u nagovještaju podrške ukrajinskom čelniku koji će pozdraviti novi plan za pokušaj ometanja ruskih napora da izbjegne pomorske sankcije.

Novi sporazum

Dan nakon što je bio domaćin foruma evropskih čelnika u palati Blenheim, Starmer je nastavio sa svojim nastojanjima da podigne britansku ulogu u međunarodnim odnosima, pozivajući Zelenskog da se obrati njegovom kabinetu. Posljednji strani čelnik koji je to učinio bio je američki predsjednik Bill Clinton 1997., saopćio je Starmerov ured.

Zelenski će također pozdraviti pokretanje "poziva na akciju" protiv ruske "flote u sjeni" tankera od 600 vojnika koji se koriste za kršenje sankcija, saopćili su zvaničnici.

Očekuje se da će Starmer reći ukrajinskom čelniku da će Britanija učiniti više u nadolazećim mjesecima kako bi uništila ruski "ratni stroj", uključujući dogovor o novom sporazumu o podršci vojnom izvozu kako bi se Kijevu pomoglo da iskoristi finansiranje izvoza.

- Ukrajina je bila, i uvijek će biti, u središtu agende ove vlade, i stoga je jedino prikladno da se predsjednik Zelenski istorijski obrati mom kabinetu - navodi Starmer u izjavi za javnost.

- Skupa s našim evropskim partnerima, poslali smo jasnu poruku onima koji omogućuju pokušaje Putina da izbjegne sankcije: nećemo dopustiti da ruska flota u sjeni i prljavi novac koji ona stvara slobodno teče evropskim vodama i bude ugrožena naša sigurnost – kazao je.

Britanija je i četvrtak najavila sankcije za 11 brodova koji se koriste za prevoz ruske nafte.

Britanija glasno podržava Ukrajinu od ruske sveobuhvatne invazije 2022., a Starmer je brzo potvrdio predanost Londona Kijevu nakon pobjede na ubjedljivim izborima u ovom mjesecu, poručivši Zelenskom u NATO-u, iako je došlo do promjene vlade, nije bilo "nikakve promjena pristupa”.

Razmjena podataka

Nove mjere protiv ruske takozvane "flote u sjeni" uključuju planove za razmjenu podataka o mreži često starijih tankera koji se koriste za prevoz ruske nafte, tako da se pojedina plovila mogu identificirati i protiv njih poduzeti mjere.

Ugovor o podršci vojnom izvozu, koji će potpisati ministri odbrane, omogućit će Ukrajini da povuče 3,5 milijardi funti finansiranja izvoza, kako bi pokrenula vojne industrijske baze Britanije i Ukrajine i povećala proizvodnju.

Starmer se, prošle sedmice u NATO-u, ponovno obvezao na obećanje svog prethodnika, konzervativca Rishi Sunaka, da će isporučiti tri milijarde funti godišnje vojne podrške Ukrajini do 2030.-31. i nakon toga ako bude potrebno, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.