JASNA PORUKA

Međunarodni sud pravde: Izraelska okupacija palestinskih teritorija je protuzakonita i mora prestati

U mišljenju piše i da Izrael mora Palestincima nadoknaditi štetu prouzročenu okupacijom palestinskih teritorija

Anadolija

D. H.

19.7.2024

Međunarodni sud pravde (ICJ) u neobvezujućem savjetodavnom mišljenju objavio je da je daljnja prisutnost Izraela na okupiranim palestinskim područjima protuzakonita i da treba završiti "što je prije moguće".

Odluka tzv.Svjetskog suda nije obvezujuća, ali značajna je jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti potporu Izraelu. Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita.

"Izraelska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, kao i režim povezan s njima, uspostavljeni su i održavaju se kršeći međunarodno pravo", rekao je predsjednik Nawaf Salam, pozvavši se na zaključke vijeća koje čini 15 sudaca.

U mišljenju piše i da Izrael mora Palestincima nadoknaditi štetu prouzročenu okupacijom palestinskih teritorija te da Vijeće sigurnosti UN-a, Opća skupština UN-a i sve države članice UN-a imaju obvezu da ne priznaju okupaciju kao legalnu te ne smiju podržavati njen nastavak.

Slučaj proizlazi iz zahtjeva Opće skupštine UN-a iz 2022., koji je prethodio trenutačnom sukobu Izraela i Hamasa.

Skupština UN-a od suda je zatražila da ocijeni pravne posljedice izraelske "produljene okupacije, procesa naseljavanja i aneksije" palestinskih teritorija, među kojima je i istočni Jeruzalem, kao i s time povezane politike izraelske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.