VUDU RITUAL

Najmanje 40 ljudi smrtno stradalo u požaru na brodu blizu obala Haitija

Požar je na brodu, prema riječima preživjelih, izbio kada je putnik zapalio svijeću kako bi izveo vudu ceremoniju na brodu punom benzina

Sa lica mjesta. X

FENA

20.7.2024

Najmanje 40 migranata smrtno je stradalo kada se ranije ovog tjedna brod na kojim su plovili zapalio u blizini obale Haitija, objavio je UN, a tragediju je navodno izazvao vudu ritual.

Kako javlja AFP, nacionalna obalna straža spasila je 41 migranta za koje se pobrinula Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a 11 ih je prebačeno u bolnicu na liječenje.

Požar je na brodu, prema riječima preživjelih, izbio kada je putnik zapalio svijeću kako bi izveo vudu ceremoniju na brodu punom benzina, rekao je glasnogovornik prijevozne kompanije za AFP. Pretpostavlja se da je vatra zahvatila bačve s benzinom.

Vudu obrede ponekad prakticiraju migranti koji odlaze na more s ciljem zaštite prijelaza i izbjegavanja obalne straže. Iz UN-a podsjećaju kako je ova nesreća još jedna potvrda humanitarne krize koja pogađa Haiti, koji je po mnogim parametrima najsiromašnija država na svijetu. Proteklih godina ova karipska država suočena je s brojnim prirodnim nesrećama, ali i političkom i sigurnosnom nestabilnošću koja je dodatno urušila ionako slabašno gospodarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.