A SVIJET ŠUTI

Izrael napreduje u Rafahu: Ubijene desetine Palestinaca

Među ubijenima su bili lokalni novinar Mohammad Abu Jasser, njegova supruga i dvoje djece, a poginuli su u izraelskom napadu na njihovu kuću na sjever

Anadolija

D. H.

20.7.2024

Izraelske snage granatirale su danas nekoliko područja diljem Pojasa Gaze pri čemu je poginulo najmanje 30 Palestinaca, prema zdravstvenim dužnosnicima, dok su izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni i sjeverni dio grada Rafaha.

Među ubijenima su bili lokalni novinar Mohammad Abu Jasser, njegova supruga i dvoje djece, a poginuli su u izraelskom napadu na njihovu kuću na sjeveru priobalne enklave, rekao je bolničar.

Ured za medije vlade u Gazi, kojom upravlja islamistička organizacija Hamas, rekao je da se smrću Abu Jassera broj palestinskih medijskih djelatnika koje su od 7. listopada ubile izraelske snage popeo na 161.

Prodiranje u Rafah

Izraelski vojni napadi diljem Gaze su prouzročili smrti 37 Palestinaca u protekla 24 sata i uništili nekoliko kuća. U zračnom napadu na višekatnicu u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat u središtu Pojasa Gaze nekoliko ljudi je ranjeno, uključujući dvoje lokalnih novinara, rekli su spasioci.

U Rafahu, gdje Izrael tvrdi da pokušava uništiti posljednje postrojbe Hamasovog oružanog krila, stanovnici su rekli da su tenkovi prodrli dublje u sjeverna područja grada i zauzeli vrh brda na zapadu usred žestokih borbi s borcima koje predvodi Hamas.

Vojska je kazala da su vojnici nastavili sa svojim djelovanjima u Rafahu, pri čemu su tijekom proteklih dana eliminirali velik broj militanata u području Tel Al-Sultana na zapadnoj strani grada. U središnjoj Gazi, vojska je objavila da je upala u infrastrukturu militanata.

Izrael: Militanti djeluju u središtu Pojasa Gaze

Izraelske oružane snage su također rekle da su pogodile objekt koji palestinski militanti koriste u Deir Al-Balahu u središtu Pojasa Gaze, dodavši da militanti djeluju iz humanitarnog područja te su ih optužili da koriste civilnu zgradu i stanovništvo u vojne svrhe, što Hamas i druge skupine poriču kao laži radi opravdavanja izraelskih napada.

Napori za postizanje prekida vatre, koje predvode Katar i Egipat uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, zasad su propali zbog sporova između sukobljenih strana koje se međusobno optužuju za dovođenje do mrtve točke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.