PALESTINSKA GRUPA

Hamas: Nastavak rata praktičan odgovor Izraela na mišljenje ICJ-a

Ovo služi kao praktičan odgovor na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde

Pojas Gaze. AP / Ohad Zwigenberg

Anadolija

20.7.2024

Napadi u kojima su ubijene desetine civila u Gazi bili su "praktičan odgovor" Izraela na nedavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) u kojem se zahtijeva evakuacija izraelskih naselja na okupiranim teritorijama, saopštio je u subotu Hamas, javlja Anadolija.

Bombardovanje Pojasa Gaze

Palestinska grupa je naglasila da Izrael "nastavlja svoje intenzivno bombardovanje i rat istrebljenja protiv bespomoćnih civila širom Pojasa Gaze, što je rezultiralo desetinama žrtava u posljednja 24 sata, većinom djece i žena".

- Ovo služi kao praktičan odgovor na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je priznao nezakonitost okupacije i pravo našeg naroda na samoopredjeljenje - dodaje se u saopćenju Hamasa.

Ova grupa poziva Ujedinjene nacije da "odmah djeluju kako bi zaustavili niz izraelskog terorizma i kriminala, koji se provodi uz direktnu podršku američke administracije".

ICJ je u odluci donesenoj u petak naveo da je izraelska višedecenijska okupacija palestinskog teritorija "nezakonita" i da se treba okončati "što je prije moguće".

U savjetodavnom mišljenju suda okupirane palestinske teritorije su proglašene "jedinstvenom teritorijalnom jedinicom" koja mora biti zaštićena.

​​​​​Krajem 2022. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN) je usvojila rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da donese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967. godine te kako politika i praksa Izraela utiču na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje iz tog statusa proizlaze za sve države i UN.

Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 38.900 Palestinaca, dok je više od 89.600 povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.