RAZLOG JE JEDNOSTAVAN

BBC: Kako je Kina preživjela najgori globalni tehnološki krah

Peking vidi izbjegavanje oslanjanja na strane sustave kao način jačanja nacionalne sigurnosti

Tehnološki krah. AP

FENA

20.7.2024

Dok se većina svijeta u petak borila s plavim ekranom smrti, Kina je uspjela izbjeći globalni pad IT sustava i proći „uglavnom neozlijeđena“.

CrowdStrike se tamo ne koristi

Razlog je zapravo vrlo jednostavan: CrowdStrike se tamo gotovo ne koristi.

Vrlo malo organizacija će kupiti softver od američke tvrtke koja je u prošlosti bila glasna o prijetnji kibernetičkoj sigurnosti koju predstavlja Peking. Osim toga, Kina nije toliko ovisna o Microsoftu kao ostatak svijeta. Domaće tvrtke kao što su Alibaba, Tencent i Huawei dominantni su pružatelji cloud usluga, podsjeća u svojoj analizi BBC.

Dakle, izvješća o prekidima rada u Kini, kada su i stigla, uglavnom su bila upućena stranim tvrtkama ili organizacijama. Na kineskim društvenim mrežama, na primjer, neki su se korisnici žalili da se nisu mogli prijaviti u hotele međunarodnih lanaca kao što su Sheraton, Marriott i Hyatt u kineskim gradovima.

Posljednjih godina vladine organizacije, poduzeća i infrastrukturni operateri sve više zamjenjuju strane IT sustave domaćim. Neki analitičari ovu paralelnu mrežu vole nazivati ​​'splinternet'.

Rukovanje inozemnim tehnološkim operacijama

- To je dokaz kineskog strateškog rukovanja inozemnim tehnološkim operacijama - kaže Josh Kennedy White, stručnjak za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Singapuru.

- Microsoft posluje u Kini preko lokalnog partnera, 21Vianet, koji upravlja svojim uslugama neovisno o svojoj globalnoj infrastrukturi. Ova postava izolira ključne kineske usluge - poput bankarstva i zrakoplovstva - od globalnih poremećaja."

Peking vidi izbjegavanje oslanjanja na strane sustave kao način jačanja nacionalne sigurnosti.

BBC podsjeća da to slično načinu na koji su neke zapadne zemlje zabranile tehnologiju kineske tehnološke tvrtke Huawei 2019. - ili potezu Ujedinjenog Kraljevstva da zabrani korištenje TikToka u kineskom vlasništvu na vladinim uređajima 2023. godine.

Od tada su SAD pokrenule zajedničke napore da zabrane prodaju napredne tehnologije poluvodičkih čipova Kini, kao i pokušaje da zaustave američke tvrtke da ulažu u kinesku tehnologiju. Američka vlada kaže da su sva ta ograničenja iz razloga nacionalne sigurnosti.

Uvodnik objavljen u subotu u državnim novinama Global Times slabo se prikriveno spominjao ovih ograničenja kineske tehnologije.

Sigurnosti

- Neke zemlje stalno govore o sigurnosti, generaliziraju koncept sigurnosti, ali ignoriraju stvarnu sigurnost, to je ironično , stoji u uvodniku.

Argument ovdje je da SAD pokušava diktirati uvjete o tome tko može koristiti globalnu tehnologiju i kako se ona koristi, a ipak je jedna od vlastitih kompanija izazvala globalni kaos zbog nedostatka brige.

Global Times također je oštro napao internetske divove koji "monopoliziraju" industriju: "Oslanjanje isključivo na vrhunske tvrtke da predvode napore za sigurnost mreže, kao što neke zemlje zagovaraju, može spriječiti ne samo uključivo dijeljenje ishoda upravljanja, već i uvesti novu sigurnost rizici."

Referenca na "dijeljenje" vjerojatno je aluzija na raspravu o intelektualnom vlasništvu utoliko što se Kina često optužuje za kopiranje ili krađu zapadne tehnologije. Peking inzistira da to nije slučaj i zalaže se za otvoreno globalno tehnološko tržište - dok i dalje drži čvrstu kontrolu nad domaćom scenom.

Međutim, u Kini nije sve ostalo nepromijenjeno. Manji broj radnika zahvalio je američkom softverskom divu što je radni tjedan završio rano.

"Hvala Microsoftu na ranom odmoru" bilo je u trendu na društvenoj mreži Weibo u petak, a korisnici su objavljivali slike plavih zaslona s pogreškama, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.