DUGO TOPLO LJETO

Zašto se kuhamo: Ugledni meteorolog objasnio zašto je toplinski val u Evropi trajao ovako dugo i očekuje li nas novi

Stručnjaci potvrđuju kako će vrućine ipak malo popustiti u nadolazećoj sedmici

Djevojka na plaži. Instagram

D. H.

20.7.2024

Nakon nekoliko dana paklenih temperatura, traži se predah od julskih toplinskih valova. Ekstremne vrućine ovog su mjeseca pogodile brojne zemlje južne i istočne Evrope djelomično potaknute valom vrućeg zraka iz sjeverne Afrike.

Vrućine će ipak popustiti

U Italiji je preminulo više ljudi, dok je su upozorenja za vrućinu izdana u Portugalu, Rumuniji i Kipru.

Stručnjaci potvrđuju kako će vrućine ipak malo popustiti u nadolazećoj sedmici, a kako navodi Euro News, komentirali su i kako je i zašto došlo do ovih vrućina.

Meteorolog Lars Lowinski objasnio je kako se južni i istočni dio Europe nalazio pod toplinskom kupolom, odnosno pod grebenom visokog tlaka s mnogo toplog zraka koji ne struji.

Nasuprot tome, sjeverna Europa pošteđena je vrućina zbog mlazne struje - pojasa brzog kretanja zraka u višim slojevima atmosfere koji razdvaja ova dva vremenska režima. Tamo gdje se zračne mase susreću, od južne Francuske i Alpa do baltičkih država, bilo je nekoliko krugova jake kiše i grmljavinskih oluja praćenih tučom i vjetrom.

Dani postaju duži

Temperature u vrućim dijelovima Evrope bile su 6 do 12 stepeni Celzijevih više od prosječnih vrijednosti za to doba godine, raspirujući šumske požare i zahtijevajući rekordnu potrošnju energije. Neka su područja donijela posebne planove rada tijekom vrućina, uključujući otvaranje klimatiziranih prostora i zabranu rada na otvorenom kako bi se zaštitili radnici.

Dobra je vijest da su ekstremne vrućine iza nas te će temperature u nadolazećim tjednima padati.

- Ovaj prodor hladnijeg, svježijeg zraka mogao bi izazvati jake grmljavinske oluje, osobito na području Balkana - rekao je Lowinski.

Dani postaju dulji jer se Zemlja okreće sporije, a glavni krivac za to mogle bi biti klimatske promjene. Predviđanje toplinskih valova, posebice njihovog trajanja i intenziteta, ostaje izazov. Meteorolog AccuWeathera Tyler Roys smatra kako se ovotjedna vrućina neće ponoviti, barem ne u ovim omjerima.

- Veća je vjerojatnost da će se pojaviti lokalizirana ekstremna vrućina (više od 35°C) na dan ili dva na tipičnim lokacijama, osobito sredinom kolovoza, rekao je Roys.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.