ISTRAGA JE U TOKU

Otkriveno šta je atentator radio mjesecima prije napada na Trampa, ali još uvijek nedostaje odgovor na ključno pitanje

Kako su inspektori rekli zastupnicima Kongresa, napadač Kroks je najmanje jednom posjetio mjesto napada prije atentata

Nakon napada na Trampa. AP

E. Ć.

20.7.2024

Još uvijek nije identifikovan motiv atentata na Donalda Trampa (Trump) koji je na mitingu u Pensilvaniji 13. jula izvršio Tomas Metju Kroks (Thomas Matthew Crooks).

Inspektori još istražuju atentat, a prema tri izvora na koja se poziva CBS News, Kroks je na internetu potražio fotografije terena Batler Farm Šoua, mjesta održavanja skupa, kao i "Alegani Arms", odnosno prodavnice oružja u Betel Parku u Pensilvaniji.

Kako su inspektori rekli zastupnicima Kongresa, napadač Kros je najmanje jednom posjetio mjesto napada prije atentata.

Izvori su rekli da je u aprilu pretraživao internet o teškoj depresiji. Ranije je objavljeno kako je u danima prije atentata pretraživao Trampa, kao i sadašnjeg predsjednika SAD Džoa Bajdena (Jeo Biden), kao i mjesto boravka bivšeg predsjednika.

Istražitelji koji rade na ovom slučaju su naveli kako još uvijek pokušavaju pristupiti tri strane šifrirane platforme koje je Kroks koristio na svom mobitelu.

Šifrirane stranice su izazov istražiteljima koji su do sada pronašli više od 14.000 slika na Kroksovom telefonu. Također, tu je i snimak uživo sa skupa održanog 13. jula koji je sačuvan u 18:01, odnosno deset minuta prije napada na Trampa.

Izvori su za CBS News rekli kako su istražitelji pronašli dvije eksplozivne naprave, dron, taktički prsluk i četiri magacina iste municije korištene u napadu unutar Kroksovog automobila.

Inače, napadač je živio u kući s roditeljima i sestrom, gdje su istražitelji pronašli desetak komada oružja, eksplozivne naprave, mobitel, laptop i tri USB-a.

Do sada je, prenosi CBS News, obavljeno više od 200 intervjua u okviru istrage, ali zvaničnici još nemaju odgovor na ključno pitanje - šta je bio motiv napada na Donalda Trampa?

Napad na Trampa na mitingu u Pensilvaniji. AP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.