PREDSJEDNIČKI IZBORI

Trampov štab u problemu: "Bajden odustaje, već znamo ko će ga zamijeniti, to bi bila najgora vijest za nas!"

Republikanci strahuju da bi eventualna kadrovska rokada na američkoj ljevici rezultirala nekim mlađim i agilnijim kandidatom/kinjom

Tramp: Više mu odgovara Bajdenova kandidatura. AP

E. Ć.

21.7.2024

Donald Tramp (Trump) i njegov izborni štab osluškuju vijesti  i pripremaju teren za prilagodbu kampanje ako se iz predsjedničke utrke povuče Džo Bajden (Joe Biden).

Republikanci računaju s tim da će u slučaju odustajanja aktualnog predsjednika, rukavice u ring baciti njegova desna ruka, potpredsjednica Kamala Heris (Harris), zbog čega već rade na pripremi negativnih oglasa koji će biti fokusirani na brojne propuste učinjene tokom obnašanja dužnosti javne tužiteljice u Kaliforniji.

Bajden otežava sam sebi

Trampu i Republikancima mnogo više odgovara Bajdenov ostanak u utrci, piše New York Times, navodeći da razlog leži u tome što trenutni predsjednik SAD svakim javnim nastupom svojoj kampanji zada ozbiljan duarac.

Bajden: Hoće li odustati od utrke. AP

Drugim riječima, zbog haosa i panike koja zbog Bajdena trenutno vlada među demokratima Tramp ne treba ni pomaknuti prstom da mu ankete idu na ruku.

Republikanci strahuju da bi eventualna kadrovska rokada na američkoj ljevici rezultirala nekim mlađim i agilnijim kandidatom/kinjom, čime bi se, pak, naglasile poodmakle godine Donalda Trampa, kao i činjenica da se i njemu sve češće omaknu lapsusi.

Predviđanja Trampovog štaba jesu da bi, u slučaju Bajdenovog povlačenja, prednost dobila Kamala Heris, jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice rezultiralo novim raskolom u tzv. demokratskoj koaliciji, prenosi NYT.

Prvi izbor za Bajdenovu zamjenu

Uprkos tome što bi Kamala Heris bila prvi izbor za Bajdenovu zamjenu u ovogodišnjoj utrci tek neprimjetnoj šačici demokrata, republikanci od nje možda i najviše strahuju, jer bi mogućnost izbora prve žene i prve Afroamerikanke u historiji SAD mogla mobilizirati etničke manjine, na koje su oni ove godine računali u rekordnom broju.

Heris: Potpredsjednica SAD. AP

Jednako tako, Heris bi bila neuporedivo efikasnija o komunikaciji pitanja pobačaja, koji se profilirao kao Ahilova peta Republikanske stranke.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da bi kao bivša tužiteljica Heris sigurno koristila baš svaku priliku da birače podsjeti kako se s druge strane glasačkog listića nalazi osuđeni kriminalac i seksualni predator, od čega Trampov štab također želi pobjeći.

Stranački prljavi veš

Međutim, uprkos svim problemima, trenutno je teško pronaći segment u kojem demokrati bolje stoje od republikanaca u ovom stadiju kampanje.

Za razliku od demokrata koji pred cijelim svijetom već sedmicama iznose svoj stranački prljavi veš, republikanci na krilima prošlosedmične konvencije projiciraju jedinstvo, zajedništvo i slogu.

Tramp se samo 24 sata nakon pokušaja atentata pojavio pred hiljadama simpatizera na stranačkoj konvenciji, za razliku od demokrata čiji je kandidat zbog koronavirusa u samoizolaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.