OVISI O VOLJI DELEGATA

Kako Kamala Haris može postati kandidatkinja: Potrebna joj je velika podrška

Na delegatima je da izaberu novog kandidata, a to bi se trebalo dogoditi u Čikagu 19. avgusta na stranačkoj konvenciji

Kamala Haris i Džo Bajden. Platforma X

N. H.

22.7.2024

Nakon što je aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) objavio da se povlači iz utrke za drugi mandat na funkciji predsjednika, brojne demokrate su se počele okupljati oko Kamale Haris (Harris), potpredsjednice države, kao nove kandidatkinje. 

Međutim, mnogo toga se mora dogoditi prije nego što ona bude formalna izabrana kao kandidatkinja stranke za izbore u novembru. 

Bajden je već osvojio 3896 delegata, skoro pa duplo više nego što je potrebno. Sada kad je odustao, ti delegati u praksi mogu podržati, bilo kojeg kandidata za kojeg bi smatrali da je pravi. 

Na delegatima je da izaberu novog kandidata, a to bi se trebalo dogoditi u Čikagu 19. avgusta na stranačkoj konvenciji. 

Ako se Demokratska stranka zajednički ne odluči podržati novog kandidata, konvencija će biti potpuno otvorena s više pretendenata koje će izabrati delegati stranke

Za stranačku nominaciju kandidat treba osvojiti najmanje 1976 glasova.

Ono što je pozitivno za Haris je činjenica da je već dobila javnu podršku mnogih kolega. Teorija o podršci nekom drugom kandidatu bi mogla biti testirana samo ako se pojavi ozbiljan rival. Jedna potencijalna kandidatkinja Greče Vitmer (Gretchen Whitmer), guvernerka Mičigena, odmah je rekal da se neće kandidovati. 

Također, Gevin Njusom (Gavin Newsom) iz Kalifornije opetovano je rekao da se neće suprotstaviti Haris, koju je sinoć podržao zajedno s više od 100 drugih izabranih demokrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.