LJUTI ZBOG POSTUPAKA

Čelnici ne praštaju Orbanu: EU definitivno odustaje od sastanka čiji je domaćin trebala biti Mađarska

Akcije Mađarske trebale bi imati posljedice i "moramo poslati signal, čak i ako je to simboličan signal", rekao je Borelj

Viktor Orban. AP

N. Aj.

23.7.2024

Evropska unija oduzela je Mađarskoj pravo domaćina sljedećeg sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane zbog njenog stava o ratu u Ukrajini.

Odluka dolazi u sedmicama nakon što je Mađarska preuzela predsjedanje Vijećem Evropske unije, ulogu u kojoj bi inače bila domaćin događaja, i usred ljutnje zbog sastanka premijera Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije ovog mjeseca.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da bi akcije Mađarske trebale imati posljedice i da "moramo poslati signal, čak i ako je to simboličan signal", prenosi Reuters.

- Ako želite razgovarati o stranci rata, razgovarajte o Putinu. Mogu reći da su sve države članice – s jednom jedinom iznimkom – vrlo kritične prema ovakvom ponašanju. Mislim da je bilo... primjereno pokazati taj osjećaj i sazvati sljedeće sastanke Vijeća za vanjske poslove i odbranu u Briselu - rekao je Borelj. 

Od 26 drugih zemalja u EU, samo je Slovačka podržala Mađarsku u sporu.

Nakon odluke, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) napisao je na Facebooku: 

- Kakav fantastičan odgovor su našli. Ne želim nikoga povrijediti, ali osjećam se kao u dječjem vrtiću.

Sastanak Orbana s Putinom došao je u sklopu onoga što je opisao kao "mirovnu misiju" - pokrenutu nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedanje Vijećem EU, u sklopu koje je također posjetio lidere Ukrajine i Kine, kao i republikanskog predsjedničkog kandidata SAD Donalda Trampa (Trump).

Putovanje je izazvalo osudu čelnika diljem EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.