RUSKI PREDSJEDNIK

Putin upozorio SAD: Naše rakete će moći za 10 minuta doći do Zapada

Putin je ponovio da bi Rusija mogla nastaviti proizvodnju projektila srednjeg i kraćeg dometa sposobnih za nošenje nuklearnih glava

Putin: Ova situacija podsjeća na događaje iz hladnog rata. Anadolija

Z. K.

28.7.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Američke Države da će, ako Vašington rasporedi rakete dugog dometa u Njemačkoj od 2026., Rusija stacionirati slične rakete koje će imati u dometu Zapad.

Razvojno hipersonično oružje

SAD će započeti s raspoređivanjem dalekometnih kapaciteta u Njemačkoj 2026. u nastojanju da pokaže svoju predanost NATO-u i evropskoj obrani, rekle su SAD i Njemačka ranije ovog mjeseca.

Američko "epizodno raspoređivanje" priprema je za dugoročnije stacioniranje takvih kapaciteta koji će uključivati SM-6, krstareće rakete Tomahawk i razvojno hipersonično oružje koje ima veći domet od trenutnog oružja u Evropi, rekli su Vašington i Berlin.

U govoru mornarima iz Rusije, Kine, Alžira i Indije povodom obilježavanja Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu, Putin je upozorio SAD da tim potezom riskiraju izazivanje raketne krize poput hladnog rata.

- Vrijeme leta takvih projektila do ciljeva na našem teritoriju, koji bi u budućnosti mogli biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama, bit će oko 10 minuta. Poduzet ćemo zrcalne mjere za raspoređivanje, uzimajući u obzir akcije SAD, njihovih satelita u Evropi i drugim regijama svijeta - rekao je Putin.

Putin je rekao da SAD raspiruju napetosti i prebacuju raketne sisteme Typhon u Dansku i na Filipine, te uporedio planove SAD-a s odlukom NATO-a da u zapadnoj Evropi postavi lansere Pershing II 1979. godine.

Sovjetsko vodstvo, uključujući glavnog sekretara Jurija Andropova, bojalo se da je raspoređivanje Pershinga II dio razrađenog plana pod vodstvom SAD-a za obezglavljivanje Sovjetskog Saveza uklanjanjem njegovog političkog i vojnog vodstva.

Raspoređivanje projektila

- Ova situacija podsjeća na događaje iz hladnog rata u vezi s raspoređivanjem američkih projektila srednjeg dometa Pershing u Evropi - rekao je Putin.

Putin je ponovio ranije upozorenje da bi Rusija mogla nastaviti proizvodnju projektila srednjeg i kraćeg dometa sposobnih za nošenje nuklearnih glava, a zatim razmotriti gdje ih rasporediti nakon što SAD dopreme slične projektile u Evropu i Aziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.