PRVE REAKCIJE

MVP Turske najoštrije osudilo atentat na vođu Hamasa: Napad s ciljem širenja rata na regiju

Hamas je potvrdio da je njegov lider Ismail Haniyeh ubijen jutros u zračnom napadu u Teheranu

Hanijeh u Teheranu. Anadolija

Anadolija

31.7.2024

 Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske najoštrije je osudilo atentat u kojem je ubijen lider političkog krila Hamasa Ismail Hanijeh u Teheranu.

- Najoštrije osuđujemo masakr u kojem je kao rezultat podlog atentata u Teheranu ubijen šef političkog krila Hamasa Ismail Hanijeh - poručeno je iz MVP Turske.

Iz Ministarstva su upućeni izrazi saučešća narodu Palestine, koji je zarad života na svojoj zemlji, u miru i u svojoj državi već dao stotine hiljada šehida, poput Hanijeha.

U saopćenju je još jednom istaknuto kako izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa svojom administracijom nema namjeru postići mir.

Veći sukobi

- Ovaj napad ima za cilj proširiti rat iz Gaze na širu regiju. Ukoliko međunarodna zajednica ne učini ništa s ciljem zaustavljanja Izraela, regija će biti suočena s mnogo većim sukobima. Turska će nastaviti podržavati ispravna nastojanja naroda Palestine - zaključeno je u saopćenju.

Palestinski pokret Hamas potvrdio da je njegov lider Ismail Hanijeh ubijen jutros u zračnom napadu u Teheranu.

Hamas je saopćio da je Izrael izveo napad u kojem je ubijen politički lider tog palestinskog pokreta Hanijeh.

U saopćenju se navodi da je Haniyeh boravio u Teheranu radi učešća na ceremoniji inauguracije novoizabranog iranskog predsjednika Masuda Pezeshkiana.

Na vrhu bio sedam godina

Iranska državna televizija prethodno je javila da je lider Hamasa Hanijeh ubijen u terorističkom napadu na rezidenciju u kojoj je boravio u glavnom gradu Irana.

Hanijeh je izabran za šefa Hamasovog političkog biroa 6. maja 2017. godine, zamijenivši Kalida Meshala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.