TURSKA

Preplavljene ulice Istanbula: Hiljade demonstranata protestuje zbog ubistva Hanijeha

Demonstranti su uzvikivali "Izrael je ubica, gubi se iz Palestine"

protesti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Dž. R.

1.8.2024

Na ulicama Istanbula, u znak protesta zbog ubistva vođe Hamasa, marširalo je hiljade demonstranata.

Širi rat

Hanijeh je ubijen u iranskoj prijestolnici u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i podstakao dodatnu zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Demonstranti su držali plakate s fotografijama Hanijeha (Haniyeh) i transparente na kojima je pisalo: "Jeruzalem je naš cilj, a tvoj put je naš put".

Demonstranti su uzvikivali "Izrael je ubica, gubi se iz Palestine", "hiljade pozdrava iz Istanbula otporu u Gazi", a mahali su turskim i palestinskim zastavama tokom marša u istanbulskoj četvrti Fatih.

Važna uloga

Demonstranti su zapalili i izraelsku zastavu.

- Ovdje sam jer je Izrael ubio predstavnika palestinskog naroda. Velike sile imaju važnu ulogu. Ako ne spriječe ove masakre historija će nas optužiti da smo posmatrali - rekao je 44-godišnji demonstrant Mehmet.

Ranije u srijedu, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osudio je ubistvo njegovog brata Hanijeha.

- Ovaj sramotni čin ima cilj sabotiranje palestinske stvari, slavnog otpora u Gazi i pravedne borbe naše palestinske braće, te zastrašivanje Palestinaca - naveo je Erdoan.

Hanijeh, koji je proveo mnogo vremena u Turskoj prije napada 7. oktobra, posljednji je put posjetio Erdoana u Istanbulu u aprilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.