RAT U GAZI

Izraelci blokirali autoput u Tel Avivu tražeći sporazum o razmjeni zarobljenika s Hamasom

Protest je uslijedio dan nakon što je politički šef Hamasa Ismail Hanijeh ubijen u vazdušnom napadu na iransku prijestolnicu Teheran

Izrael. AP/Leo Correa

Anadolija

1.8.2024

Izraelski demonstranti blokirali su u četvrtak glavni autoput u Tel Avivu tražeći sporazum o razmjeni zarobljenika s palestinskom grupom Hamas, javlja Anadolija.

Među demonstrantima bili su i rođaci Izraelaca zarobljenih u Gazi, koji su blokirali autoput Ayalon u Tel Avivu na 300. dan od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Protest je uslijedio dan nakon što je politički šef Hamasa Ismail Hanijeh ubijen u vazdušnom napadu na iransku prijestolnicu Teheran.

Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za atentat, Tel Aviv još nije potvrdio niti negirao odgovornost.

Porodice izraelskih zarobljenika u Gazi pozvale su u srijedu na niz protesta u Tel Avivu kako bi izvršili pritisak na vladu premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) da postigne sporazum o razmjeni s Hamasom.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih, Katara i Egipta nisu postigli rezultate u trajnom prekidu vatre koji bi omogućio razmjenu zarobljenika, Izraelaca i Palestinaca.

Dosadašnji pokušaji tri zemlje da posreduju u sporazumu između Izraela i Hamasa otežani su Netanyahuovim odbacivanjem Hamasovog poziva da se zaustave neprijateljstva.

Izraelske vlasti procjenjuju da Hamas drži oko 115 Izraelaca u Gazi.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 39.400 Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 91.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čije mu je posljednje presude naložilo da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.