RAZGOVOR

Ekspert za Bliski istok i bivši bh. diplomata Zlatko Dizdarević o ubistvu vođe Hamasa: Ključ planetarne drame je Netanjahu!

Ovo što je sada uradio posljednja je stepenica provokacije Iran,a kako bi ga uvukao u rat

Dizdarević: Slijede nove tenzije. Dusko Jaramaz/PIXSELL

Alen Bajramovic

1.8.2024

Nije važno je li to radio svjesno ili ne, ali atentat na vođu Hamasa Ismaila Hanijeha (Haniyeh) izvršen je nakon što je prestao da “igra” u korist Izraela i postao faktor ujedinjenja Palestinaca, rekao je za “Avaz” novinar, pisac i bivši bh. diplomata, ekspert za region Bliskog istoka Zlatko Dizdarević.

Dva zadatka

Bivši ambasador naše zemlje u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu kaže da je Hamas od osnivanja imao dva zadatka.

- Jedan je da podijeli Palestince i Palestinsku oslobodilačku organizaciju, što su i uradili na izborima u Gazi. A druga je da su svaki put kad su se stvarale okolnosti za nastavak međunarodnih pregovora o palestinskoj državi oni lansirali neku raketu, protugradnu, na izraelsku teritoriju, bez ikakve velike štete, ali su davali argument Izraelu da kaže kako ne može da pregovara s teroristima. Onog trenutka kada je Hanijeh, pod međunarodnim i drugim pritiscima, ušao u pregovore s Abasom, pod kišobranom Kine, kada su se dogovorili o stvaranju zajedničke uprave, Hanijeh je za Izrael prestao biti važan igrač. Na određeni način trebalo ga je kazniti i izvršen je atentat - pojašnjava Dizdarević.

Dok pojedini analitičari smatraju da je Izrael postigao svoje ciljeve postavljene nakon napada 7. oktobra, te da se eventualno može očekivati i zaustavljanje napada na Gazu, Dizdarević kaže da smirivanje nije opcija, prvenstveno zbog panike izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) nakon protesta i zahtjeva za njegovu smjenu u samom Izraelu.

- On je sam sebe doveo u poziciju da mora pobijediti ili ga neće biti. Nema smirivanja zbog toga što je njegova filozofija, za razliku od mnogih Izraelaca, uništiti Palestince do posljednjeg i potpuno zatvoriti svaku mogućnost i svaku priču stvaranja dvije države ili nečega drugog u čemu Palestinci i Izraelci mogu da žive zajedno. Ovo što je sada uradio je posljednja stepenica provokacije Irana kako bi ga uvukao u rat, a uradio je to dan nakon inauguracije novog predsjednika Irana Masuda Pezeškijana (Masoud Pezeshkian), za kojeg se zna da nije radikalna linija - ističe Dizdarević.

Bijes naroda

Regionalni pokreti i vojne grupe nisu spremni za rat s Izraelom, ali zbog poteza Netanjahua rastu ogorčenje i bijes stanovništva, pa je pitanje do kada će lideri arapskih zemalja moći to da ignoriraju.

- Iran se na ovaj način definitivno kapacitira kao jedan od lidera u arapskom svijetu, ne na pitanjima ideologije i vjere, već panične potrebe da se stane na put čovjeku koji razara Bliski istok zbog svoje potrebe da ne ide u zatvor, jer mu je tužba uručena, ali i histerične pripadnosti ideji da se palestinsko pitanje može riješiti samo eliminacijom svih Palestinaca. Ključ drame cijele planete je Netanjahu, ne po svojoj veličini i snazi, već po destrukciji na koju je spreman da bi odbranio sebe - navodi Dizdarević.

Nemaju više podršku

Izrael zbog onoga što već mjesecima radi Palestincima u Gazi ostaje bez podrške u svijetu, a naš sagovornik očekuje dodatnu radikalizaciju odnosa prema Netanjahuu, čak i unutar zemlje.

- Možda je prejako ovo što ću reći, ali postepeno se dovodi u pitanje čak i egzistencija samog Izraela. Sve što je reakcija na Gazu u svijetu, posljedica je ljudskog odnosa prema činjenici da ti dnevno ubijaš 10–15 nevine djece. I ovdje će se pojaviti ljudska reakcija planete u kojoj će malo ko imati razloga i snage da podrži Netanjahua, jer ovo nije bitka za opstanak Izraela - dodaje Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.