PORASLE DIONICE

Mark Zakerberg bogatiji za 10 milijardi dolara: Približio se Masku i Bezosu

Prihodi kompanije premašili su očekivanja Wall Streeta za otprilike 800 miliona dolara

Mark Zakerberg. Facebook

N. Aj.

3.8.2024

Izvršni direktor Meta Mark Zakerberg (Zuckerberg) postao je u četvrtak treća najbogatija osoba na svijetu, zahvaljujući porastu dionica tehnološkog giganta zbog kvartalne zarade bolje od očekivane.

Akcije Facebookove matične kompanije Meta platforma (u okviru koje posluju i Instagram i WhatsApp) porasle su 6 posto u trgovanju sredinom petka, na 504,31 dolara. Kompanija, koja je u srijedu objavila zaradu u drugom kvartalu, a koja uključuje 39 milijardi dolara u prihodima, sada ima tržišnu kapitalizaciju od 1,25 biliona dolara.

Ovo je Zakerbergu povećalo ličnu neto vrijednost za otprilike 10 milijardi dolara, koja je prema Forbsovoj listi milijardera u četvrtak procijenjena na 176,8 milijardi dolara.

Lider Mete i dalje zaostaje iza Elona Maska (Musk), šefa Tesle i izvršnog direktora SpaceX-a, čija je neto vrijednost procijenjena na blizu 237 milijardi dolara, i osnivača Amazona Džefa Bezosa (Jeff), sa oko 204 milijarde dolara, prenosi Biznis.ba.

Prihodi kompanije premašili su očekivanja Wall Streeta za otprilike 800 miliona dolara, prema procjenama koje je sastavio FactSet.

U međuvremenu, njegovi kapitalni izdaci i gubici nisu bili ni približno tako loši kako se očekivalo.

- Imali smo snažan kvartal, a Meta AI je na putu da do kraja godine bude najčešće korišteni AI asistent na svijetu. Izdali smo prvi granični AI model otvorenog koda, nastavljamo da pratimo dobre rezultate naših Ray-Ban Meta AI naočara i pokrećemo dobar rast sa aplikacijama - rekao je Zackerberg u izjavi.

Meta je, međutim, potvrdio da i dalje očekuje “značajan rast kapitalnih izdataka u 2025. godini”, ali se Zakerberg uveliko kladi na Metinu dominaciju u AI prostoru, tvrdeći da će Metina nedavno objavljena Llama 3.1 biti “najnaprednija u industriji” do početka sljedeće godine.

I pokazao je da je spreman da ulaže u dalji razvoj svojih AI sistema kako bi držao korak s konkurentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.