STOTINE POVRIJEĐENO

Studentski protesti u Bangladešu: U sukobima poginule 32 osobe

Vlada je ponovo naredila isključenje mobilnog interneta, a Facebook i WhatsApp su ponovo blokirani

Studentski protesti u Bangladešu. Anadolija

Anadolija

4.8.2024

Najmanje 32 osobe su poginule, dok je stotine povrijeđeno širom Bangladeša tokom protesta studenata koji su izašli na ulice tražeći ostavku premijerke Sheikhe Hasine, javlja Anadolu.

Tokom protesta u nedjelju izbili su sukobi između demonstranata i policije i pristalica vladajuće Awami lige.

U 13 okruga u zemlji zabilježene su žrtve nakon što su oružane grupe vladajuće stranke napale demonstrante i otvorile vatru.

Najmanje 42 osobe su hitno prebačene u bolnicu Chattogram Medical College sa ranama od metaka, dok je najmanje 20 povrijeđenih osoba smješteno u bolnicu Medicinskog fakulteta u Dhaki nakon sukoba.

Vlada je ponovo naredila isključenje mobilnog interneta, a Facebook i WhatsApp su ponovo blokirani.

Vlasti Bangladeša zabranile su 1. avgusta djelovanje opozicione stranke Jamaat-e-Islami, njenog studentskog krila Islami Chhatra Shibir i drugih pridruženih organizacija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da zabrana stupa na snagu odmah, a da je donesena prema novom Zakonu o borbi protiv terorizma.

Ovej potez vlade uslijedio je u trenutku kada je Bangladeš poprište masovnih studentskih protesta, koji traju duže od mjeseca i tokom kojih izbijaju neredi u kojima je živote izgubilo najmanje 150 osoba.

Vlada je za nerede okrivljuje opozicione stranke, uključujući Jamaat-e-Islami.

Sukobi su počeli 15. jula između policije i studentskih demonstranata koji su zahtijevali ukidanje kvote koja je rezervisala 30 posto državnih poslova za rođake veterana koji su se borili u ratu za nezavisnost 1971. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.