OKRIVILI IZRAEL

Ministri vanjskih poslova OIC-a: Ubistvo Hanijeha moglo bi gurnuti Bliski istok u širi sukob

Na sastanku je organizacija okrivila Izrael za napad, a Iran je obećao osvetu

Ubistvo pokrenulo eskalaciju. AP

Anadolija

8.8.2024

Na sastanku ministri Organizacije islamske saradnje (OIC) upozorili su na širenje sukoba na Bliskom istoku, javlja Anadolu.

Temeljna načela

Ubistvo političkog vođe palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanijeha (Haniyeha) moglo bi gurnuti Bliski istok u "širi sukob", upozorio je Mamadou Tangara, predsjedavajući sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC).

- Ovaj gnusni čin samo služi za eskalaciju postojećih napetosti koje mogu dovesti do šireg sukoba koji bi mogao uključiti cijelu regiju - rekao je ministar vanjskih poslova Tangara iz Gambije, čija zemlja trenutno predsjedava OIC-om, na sastanku u Jeddahu.

Prema mišljenju Tangare, ubistvo Hanijeha, koji je prošle sedmice ubijen u Teheranu, neće ugušiti palestinsku stvar, već će je ojačati i naglasiti nužnost pravde i ljudskih prava za palestinski narod.

- Suverenitet i teritorijalni integritet nacionalnih država temeljna su načela međunarodnog poretka - istaknuo je Tangar.

Ministri vanjskih poslova OIC-a sastali su se na sjednici kako bi razgovarali o nastavku zločina izraelske okupacije nad palestinskim narodom usred napetosti na Bliskom istoku nakon ubojstva Hanijeha, za koje se vjeruje da iza njega stoji Izrael. Zahtjev za sazivanje sastanka 57-člane organizacije podnijeli su Iran i Pakistan.

Kršenje suvereniteta

Na sastanku je organizacija okrivila Izrael za napad u kojem je prošle sedmice ubijen politički čelnik Hamasa Ismail Hanijeh u Teheranu, a Iran je obećao osvetu. U saopćenju nakon hitne sjednice, OIC je rekao da Izrael, nezakonita okupacijska sila, snosi punu odgovornost za ovaj gnusni napad, koji je nazvao ozbiljnim kršenjem iranskog suvereniteta.

Izrael nije službeno odgovorio na Hanijehovu smrt, za koju se Iran obećao osvetiti, što je dovelo do opasne eskalacije napetosti u regiji. U međuvremenu, međunarodna zajednica pokušava spriječiti vojnu eskalaciju između Irana i njegovih saveznika, s jedne, i Izraela, s druge strane.

- Trenutno, budući da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ne poduzima mjere protiv agresije i kršenja izraelskog režima, Iran nema drugog izbora nego iskoristiti svoje inherentno pravo na legitimnu obranu od agresije ovog režima - rekao je vršitelj dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bageri okupljenim ministrima na sastanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.