NA DANAŠNJI DAN

Antonio Banderas, jedan od najboljih španskih i svjetskih glumaca, slavi 64. rođendan

Danas je subota, 10. avgust/kolovoz 2024. godine, do kraja godine preostala su još 144 dana

Antonio Banderas. Femina.hu

I. P.

10.8.2024

Na današnji dan 1960. godine, u Malagi, u Španiji, rođen je Antonio Banderas, jedan od najboljih španskih i svjetskih glumaca. Osim glume Banderas se bavi i režiranjem, produkcijom i pjevanjem.

Svoju glumačku karijeru započeo je na španskom jeziku, te brzo postao omiljen u rodnoj zemlji, a svoj međunarodni proboj doživio je saradnjom s čuvenim rediteljem Pedrom Almodovarom.

Njihova saradnja rezultirala je filmovima poput “Žena na rubu živčanog sloma” i “Visoke potpetice”, koji su ga učinili prepoznatljivim širom svijeta.

Banderas je uspjeh u Španiji ubrzo prenio i u Holivud. Njegova uloga Zoroa u filmu “Maska Zoroa' (1998) bila je prekretnica koja mu je donijela svjetsku slavu. Uslijedili su hitovi kao što su “Desperado”, “Philadelphia”, “Intervju s vampirom” i “Puerto Vallarta Sunsets”, u kojima je pokazao svoj široki raspon glumačkih vještina.

Početkom 2000-ih došlo je do kratkog zatišja u karijeri Antonija Banderasa, malo je glumio u filmovima, ali se pojavio u “Shreku”. Njegova uloga u filmu “Bol i slava” (2019), bila je inspirirana djelom njegovog prijatelja Pedra Almodovara, a donijela mu je pohvale kritičara i nominaciju za Oskara.

Srčani udar

Prije osam godina doživio je srčani udar, nakon kojeg mu se, kako je izjavljivao u medijima, život promijenio nabolje. Glumac je kazao da mu je to bila prekretnica koja mu je omogućila da prepozna šta mu je u životu važno.

Banderasov ljubavni život godinama je privlačio veliku pažnju javnosti, naročito njegov drugi brak s glumicom Melani Grifit (Griffith), koji je trajao 18 godina. Danas živi u vili u španskoj Marbelji s djevojkom, savjetnicom za ulaganja Nikol Kimpel (Nicole), s kojom je u vezi od 2014. godine.

Osim sjajne glumačke karijere, Banderas je poznat i po svom humanitarnom radu. Aktivan je u podršci raznim dobrotvornim organizacijama, posebno onima koje se bave zdravstvenim pitanjima.

Mihael Hajdn. Wikipedia.org

Umro austrijski kompozitor Mihael Hajdn

1806. - Umro Mihael Hajdn (Michael Haydn), austrijski kompozitor iz klasičnog perioda, mlađi brat Jozefa Hajdna (Joseph). Nauspješnija su mu religiozna horska djela, a napisao je 41 simfoniju te više koncerata kamerne muzike. Svojim djelima utjecao je mnogo na Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Mozart), naročito djelom “Te deume” te 23. i 41. simfonijom.

1842. - U Velikoj Britaniji ženama i dječacima mlađim od 10 godina zakonom zabranjen rad u podzemnim kopovima rudnika.

1865. - Rođen ruski kompozitor Aleksandar Konstantinovič Glazunov, izraziti simfoničar, jedan od posljednjih sljedbenika ruske nacionalne škole. Djela: simfonijska poema "Stenjka Razin", balet "Rajmonda", simfonije, dva klavirska koncerta, koncert za saksofon, kamerna muzika, solo-pjesme.

1878. - Srbijanski kompozitor i muzički pisac Isidor Bajić, nastavnik muzike, horovođa i organizator muzičkog života u Novom Sadu, rođen je na današnji dan. Djela: opera "Knez Ivo od Semberije", zbirka solo pjesama "Pjesme ljubavi", horske pjesme "Sokoli", "Ej, ko ti kupi", "Zračak viri", "Iz srpske gradine".

Frenk Vilijam Džordž Lojd. Wikipedia.org

Umro američki reditelj Frenk Vilijam Džordž Lojd

1960. - Umro Frenk Vilijam Džordž Lojd (Frank William George Lloyd), američki reditelj, scenarist i producent. Lojd je bio jedan od osnivača Akademije filmskih umjetnosti i nauka, te njen predsjednik između 1934. i 1935. godine. Filmovi: “Oliver Twist “, “The Sea Hawk”, “Kavalkada”, “Pobuna na brodu Bounty”, “The Howards of Virginia”, “Forever and a Day”…

2008. - Preminuo Isak Hejs (Isaac Hayes), američki pjevač, tekstopisac, glumac, kompozitor i producent, dobitnik Oskara. Bio je jedna od kreativnih snaga iza izdavačke kuće za južnjačku soul muziku “Stax Records”, služeći i kao interni tekstopisac i kao sesijski muzičar i producent, udruživši se sa svojim partnerom Davidom Porterom sredinom 1960-ih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.