PREDSJEDNIK SAD-A

Biden u ponedjeljak simbolično predaje rukovođenje strankom Kamali Harris

Biden se povukao iz kampanje za reizbor 21. jula nakon pritisaka iz Demokratske stranke da to učini

Joe Biden. Screenshot / Twitter

FENA

18.8.2024

Predsjednik SAD-a Joseph Biden održaće glavni govor na nacionalnoj konvenciji demokrata u Chicagu u ponedjeljak, kada će simbolično predati rukovođenje strankom potpredsjednici i demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Kamali Harris.

Biden će u svom govoru insistirati na tome da će predstavljati prijetnju po demokratiju u SAD ukoliko bi se bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump vrati u Bijelu kuću, rekli su Bidenovi pomoćnici, prenosi AP.

Pomoćnici očekuju da će se govornici na konvenciji osvrnuti na Bidenova dostignuća tokom predsjedničkog mandata, uključujući mjere primjenjene tokom pandemije, do velikih investicija u infrastrukturi i reformi zdravstvene zaštite.

Najavljeno je da će prva dama SAD-a Jill Biden i drugi članovi Bidenove porodice biti prisutni na nacionalnoj konvenciji demokrata u Chicagu.

Bidena su dočekali uzvici “Hvala, Joe!” kada se, u četvrtak, pojavio sa Harris u Marylandu na skupu na kojem su prvi put zajedno istupili otkada se povukao iz kampanje za reizbor. Na tom su skupu predstavili dogovor da budu smanjene cijene 10 često korištenih lijekova u SAD, prenosi Al Jazeera Balkans.

Biden se povukao iz kampanje za reizbor 21. jula nakon pritisaka iz Demokratske stranke da to učini, kada je podržao Harris da bude demokratska kandidatkinja zapredsjednicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.