DEMOKRATSKA KONVENCIJA

Kamala Haris prihvatila nominaciju Demokratske stranke: "Novi put naprijed"

Sav fokus tokom noći bio je na Haris i njenom govoru kojim je prihvatila nominaciju za predsjednicu SAD-a

Haris: Dragocjena prilika. AP

N. H.

23.8.2024

Aktuelna potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris (Harris) je prihvatila nominaciju na četvrtoj noći Demokratske nacionalne konvencije. 

Sav fokus tokom noći bio je na Haris i njenom govoru kojim je prihvatila nominaciju Demokratske stranke.

Kroz govor se prožela poruka poziva na jedinstvo, pozvavši na prekid političkih razlika. 

Haris je u svom govoru spomenula i "novi put naprijed", što je mnoge podsjetilo na Bila Klintona (Bill Clinton) i njegov "treći put". 

 - Naša nacija ima dragocjenu, prolaznu priliku da prevaziđe gorčinu, cinizam i razdorne sukobe prošlosti na ovim izborima. Šansa da izgradimo novi put naprijed. Ne kao članovi bilo koje stranke ili frakcije, već kao Amerikanci - rekla je Haris.

Također, uputila je izravni poziv republikancima koji ne podržavaju Donalda Trampa (Trump) da podrže nju.

- Obećavam da ću biti predsjednica za sve Amerikance i da ću poštovati američka ustavna načela, temeljna načela, od vladavine prava i poštenih izbora do mirnog prijenosa vlasti - naglasila je Haris. 

Potpredsjednica SAD-a je, izražavajući svoje komentare o nacionalnoj sigurnosti otkako je postala predsjednička kandidatkinja, obećala ojačavanje odnosa s NATO saveznicima.

- Neću nikada posustati u odbrani sigurnosti i ideala Amerike, jer u trajnoj borbi između demokratije i tiranije, znam gdje stojim i znam gdje pripadaju Sjedinjene Američke Države - istakla je.

Haris je obećala da će raditi na okončanju rata Izraela protiv Hamasa, u cilju stabilizacije ostatka regiona. Obećala je da će "uvijek stati u odbranu prava Izraela da se brani".

- Šta se dogodilo u Gazi u posljednjih 10 mjeseci je razarajuće, toliko nevinih života izgubljeno. Očajni, gladni ljudi bježe prema sigurnosti iznova i iznova. Razmjer patnje je srceparajući - rekla je potpredsjednica SAD-a.

Haris je obećala brojne inicijative u ključnim oblastima, poptu bolje zaštite pristupa abortusu, proširenja prava glasa i smanjenja troškova stanovanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.