PREDSJEDNIK IAEA

Grosi: Postoji opasnost od nuklearnog incidenta u regiji Kursk

Pojasnio je da je u okviru posjete imao priliku da obiđe elektranu i njeno okruženje

Rafael Mariano Grosi. IAEA

Anadolija

27.8.2024

Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi (Grossi) izjavio je da se i sam uvjerio u posljedice vojnih aktivnosti oko nuklearne elektrane Kursk (NGS), javlja Anadolija.

- Postoji opasnost od nuklearnog incidenta u regiji Kursk - rekao je Grosi novinarima nakon procjene stanja u nuklearnoj elektrani Kursk u Rusiji gdje je prošle sedmice zabilježen pokušaj napada.

Pojasnio je da je u okviru posjete imao priliku da obiđe elektranu i njeno okruženje.

- Na osnovu onoga što sam danas mogao da vidim, mogu reći da elektrana radi veoma blizu normalnog nivoa - rekao je Grosi.

Naglasio je ipak da reaktor koji se koristi u nuklearnoj elektrani Kursk nema opremu za posebno zaštitu.

- Nedostatak opreme znači da se jezgro reaktora nalazi u gotovo običnoj zgradi i da ostaje vrlo ranjivo na napade artiljerije ili bespilotnih letjelica - kazao je.

Napominjući da će obaviti konsultacije sa ruskim zvaničnicima kako bi se otklonila opasnost, Grossi je rekao da će uskoro u Kijevu održati i sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U ruskoj oblasti Kursk izbili su žestoki sukobi nakon napada koje je izvela ukrajinska vojska 6. avgusta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u saopćenju od 22. avgusta da je Ukrajina pokušala napasti nuklearnu elektranu Kursk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.