IZNAD BEJRUTA

Rusija zabrinuta zbog izraelskih destabilizujućih akcija u Libanu

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju pohvalilo jednoglasno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a za produženje mandata Privremenih snaga UN-a

Liban. Anadolija

Anadolija

30.8.2024

Rusija je u petak izrazila zabrinutost zbog izraelskih "destabilizujućih akcija" u Libanu, koje su uključivale kršenje vazdušnog prostora i "zastrašujuće letove" iznad glavnog grada Bejruta, prenosi Anadolija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju pohvalilo jednoglasno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a za produženje mandata Privremenih snaga UN-a u Libanu, uz napomenu da je ta odluka, između ostalog, "signal" o potrebi da se prestanu borbe i poduzmu mjere za smanjenje napetosti. .

- Međusobno granatiranje, kao i destabilizirajuće izraelske akcije kao što su kršenje libanskog zračnog prostora, uključujući prelet borbenih aviona iznad Bejruta radi zastrašivanja civila, i praksa političkih ubistava, izazivaju sve veću zabrinutost - saopćilo je ministarstvo.

Trenutnu eskalaciju nasilja u zoni arapsko-izraelskog sukoba ministarstvo je opisalo kao "bez presedana", upozoravajući da postoji rizik od širenja sukoba u drugim regionima.

Ministarstvo je istaklo da su krajnji ciljevi misije UN u Libanu i rezolucija koja reguliše njeno djelovanje definisani kao postizanje trajnog prekida vatre i dugoročnog rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.