"TO NAS KOŠTA"

Šef australske kompanije predlaže da se radnicima zabrani pauza za kafu: Ne želim da napuštaju zgradu

Zašto sam to uradio? Zato kada dođu ujutro, želim da tu budu cijeli dan. Ne želim da napuste zgradu

Kris Elison. Platforma X

E. Ć.

30.8.2024

Izvršni direktor australske kompanije "Mineral Resources" Kris Elison (Chris Ellison) rekao je kako firmu previše koštaju radnici koji tokom radnog vremena izađu popiti kafu.

To je konstatirao prilikom predstavljanja finansijskih rezultata 28. avgusta, želeći da zaposlenici cijeli dan budu u sjedištu kompanije.

Zabranjen rad od kuće

- Ne želim da napuštaju zgradu - rekao je Elison, prenosi BBC.

Inače, sjedište Mineral Resourcesa je u australskom gradu Perthu. Prema Elisonovim riječima, zgrada, u kojoj je sjedište kompanije, ima restoran, devet psihologa za zaposlenike, teretanu i druge sadržaje kojima se zaposlenici podstiču da ne napuštaju zgradu.

- Imamo mnogo različitih benefita koje smo donijeli - rekao je Elison, čija kompanija ima strogu politiku zabrane rada od kuće.

- Zašto sam to uradio? Zato kada dođu ujutro, želim da tu budu cijeli dan. Ne želim da napuste zgradu. Ne želim da šetaju po šoljicu kafe. Prije nekoliko godina smo nekako shvatili koliko to košta - naveo je.

Smatra da bi ga trebali podržati

Smatra da bi u ostalim rudarskim kompanijama trebali biti saglasni s njim o prednostima rada u uredu.

- Industrija to sebi ne može priuštiti. Ne možemo imati ljude koji sedmično rade tri dana i primaju platu kao da sedmično rade četiri ili pet dana - istakao je.

Mineral Resources namjerava napraviti i dnevni centar za 105 djece zaposlenika kompanije, a sve kako zaposlenici ne bi morali napuštati sjedište tokom radnog vremena.

- To je još jedan razloga da dođu i uživaju na poslu. Imamo ljekare i medicinske sestre koje će se brinuti o djeci, a mama i tata će raditi u našem uredu - poručio je Elison, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.