"UZMI ILI OSTAVI"

Bajden otvoreno: Netanjahu ne čini dovoljno da osigura sporazum o zarobljenicima s Hamasom

Američki predsjednik je također rekao kako vjeruje da je konačni dogovor za oslobađanje zarobljenika koje drži palestinska grupa "veoma blizu"

Džo Bajden. AP

N. Aj.

2.9.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u ponedjeljak kako ne misli da izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) čini dovoljno da osigura sporazum o zarobljenicima s Hamasom, prenosi Anadolija.

Američki predsjednik je također rekao kako vjeruje da je konačni dogovor za oslobađanje zarobljenika koje drži palestinska grupa "veoma blizu".

Ranije je "Washington Post" objavio da SAD planira u narednim sedmicama predstaviti konačni "uzmi ili ostavi" sporazum o prekidu vatre.

Neimenovani zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da bi to moglo označiti kraj pregovora predvođenih Amerikancima, ako dvije strane ne prihvate sporazum.

Bajdenove izjave uslijedile su dva dana nakon izvlačenja tijela šest izraelskih zarobljenika u Gazi, što je izazvalo proteste protiv Netanjahuove vlade proteklog vikenda.

Izrael procjenjuje da palestinska grupa Hamas još drži više od 100 zarobljenika u Gazi, a vjeruje se da su neki već ubijeni.

Mjesecima, SAD, Katar i Egipat pokušavaju postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmjenu zarobljenika i prekid vatre i omogućili da humanitarna pomoć uđe u Gazu. Ali posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanjahuovog odbijanja da ispuni Hamasove zahtjeve za zaustavljanje rata.

U izraelskom ratu u Gazi od 7. oktobra prošle godine ubijeno je više od 40.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a ranjeno 94.100.

Kontinuirana blokada enklave dovela je do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, a veći dio enklave je u ruševinama.

Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.