ZLOG ZLOČINA U UKRAJINI

Putin doputovao Mongoliju: Mogao bi biti uhapšen po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, ali neće

Obveza Mongolije je da sarađuje s ovim sudom", rekao je novinarima portparol MKS-a Fadi el Abdalah

Vladimir Putin. Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

N. Aj.

2.9.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Mongoliju, zemlju koja bi mogla da ga uhapsi po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Vladimiru Putinu je ovo prvo putovanje u zemlju koja je podržala osnovanje MKS od kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog zločina počinjenih u Ukrajini, prenio je portal "news18".

Međunarodni krivični sud i ukrajinske vlasti su pozvale Mongoliju da uhapsi Putina, ali je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prošle sedmice izjavio kako "nema razloga za zabrinutost u pogledu ovog pitanja".

Peskov je naveo da su "svi aspekti Putinove posjete pažljivo pripremljeni". 

Poput svih ostalih država članica Rimskog statuta, koje su osnovale MKS, "obveza Mongolije je da sarađuje s ovim sudom", rekao je novinarima portparol MKS-a Fadi el Abdalah (Abdallah).

Ako zemlja koje je podržala Rimski statut ne ispuni svoje obaveze prema MKS, taj sud može da uputi predmet skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje. Problem je u tome što su potencijalne sankcije ograničene tek na usmenu opomenu.

I drugi čelnici za kojima su raspisane optužnice putovali su u zemlje potpisnice, ali ništa se nije dogodilo. Tome u prilog govori činjenica da su u prošlosti i ostali pojedinci za kojima su bili raspisani nalozi ovog suda za hapšenje, kao što je bivši sudanski diktator Omar al Bašir (Al-Bashir), putovali u zemlje potpisnice Rimskog statuta, a da ih pritom niko nije hapsio.

Mongolija je Rimski statut potpisala 2000. godine, a potom ga i ratifikovala 2002. Mongolija se nalazi na trasi planiranog novog plinovoda koji povezuje Rusiju i Kinu.

Rusija već godinama pregovara o izgradnji plinovoda kojim bi se godišnje transportovalo 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko Mongolije iz ruske regije Jamal u Kinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.