KANCELAR

Šolc: AfD šteti Njemačkoj, pozivam sve da formiraju vlade bez desničarskih ekstremista

AfD je pobijedio na državnim izborima u Tiringiji sa skoro 33 posto glasova i došao na drugo mjesto u susjednoj Saksoniji sa oko 30 posto

Olaf Šolc. AP Photo / Joshua A. Bickel

Anadolija

2.9.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc u ponedjeljak je izrazio zabrinutost zbog ogromnog uspjeha krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) na nedjeljnim regionalnim izborima, tvrdeći da AfD nanosi štetu zemlji.

- Naša zemlja ne može i ne smije da se navikne na ovo. AfD nanosi štetu Njemačkoj. To slabi ekonomiju, dijeli naše društvo i uništava ugled naše zemlje - rekao je Šolc.

Pozvao je sve demokratske stranke da udruže snage protiv krajnje desnice i podrže izgradnju koalicionih vlada u istočnim državama Tiringije i Saksonije.

- Sve demokratske stranke sada su pozvane da formiraju stabilne vlade, bez desničarskih ekstremista - rekao je Šolc, misleći na očekivane pregovore o koaliciji u istočnim državama Tiringije i Saksonije.

Njemačka krajnja desnica ostvarila je najveći izborni uspjeh od Drugog svjetskog rata, s tim da je AfD pobijedio na državnim izborima u Tiringiji sa skoro 33 posto glasova i došao na drugo mjesto u susjednoj Saksoniji sa oko 30 posto.

Zvaničnici antiimigrantske stranke rekli su da su spremni ući u koalicione pregovore s drugim strankama. Kopredsjedavajuća AfD-a Alis Vajdel pozdravila je nastup svoje stranke kao "historijski uspjeh." Pozvala je druge stranke da promijene svoj stav protiv AfD-a i da se uključe u pregovore s njima o izgradnji koalicionih vlada.

- Birači žele vidjeti AfD u vladi. Mi predstavljamo oko 30 posto birača u obje savezne države. Bez nas više nije moguća stabilna vlada - rekla je Vajdel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.