UŽAS

Ugandska olimpijka žrtva brutalnog porodičnog nasilja, partner je polio benzinom i zapalio

Policija je objavila da je par "stalno imao porodične svađe"

Ugandska olimpijka. Fena

FENA

3.9.2024

 Ugandska maratonka koja se prošlog mjeseca takmičila na Olimpijskim igrama u Parizu hospitalizirana je u susjednoj Keniji nakon što je navodno bila žrtva brutalnog nasilja u porodici.

Kenijska policija saopćila je da je Rebeccu Cheptegei (33) polio benzinom i zapalio njen kenijski partner Dickson Ndiema Marangach, pri čemu je zadobila opekotine na 75 posto tijela.

Marangach je navodno ušao u dom Cheptegei dom u kenijskom okrugu Trans-Nzoia na zapadu u nedjelju oko 14:00 dok su ona i njena djeca bili u crkvi, prije nego što ju je napao kada se vratila.

Policija je saopćila da je Marangach takođe zadobio opekotine u požaru, ali nije pomenula da li su djeca povrijeđena ili ne.

Rekli su da su komšije spasili par i odveli ih u obližnju bolnicu okruga Kitale gdje su primljeni s "višestrukim opekotinama". Lokalni mediji izvještavaju da je Cheptegei potom prebačena u Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH) u obližnjem gradu Eldoret.

Policija je objavila da je par "stalno imao porodične svađe", a komandant policije okruga Trans-Nzoia Jeremiah Ole Kosiom opisao je incident kao "kućni spor".

Cheptegui iz Ugande, koji je prošlog mjeseca završila 44. na maratonu u Parizu, trenira u susjednoj Keniji i tamo ima kuću. I ona nije prva sportistkinja u ovoj zemlji koja je pretrpjela nasilje u porodici.

Zemlja je 2021. bila šokirana smrću rekorderke Agnes Tirop (25), pronađene izbodene na smrt u svom domu. Njenom otuđenom suprugu Emmanuelu Ibrahimu Rotichu suđeno je za njeno ubistvo 2023. On je negirao optužbe i suđenje mu je još u toku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.