ŠTA SE DEŠAVA

Trojica ukrajinskih ministara iznenada podnijela ostavke

Nisu navedeni razlozi ostavki

Volodimir Zelenski. Mreža X

N. Aj.

3.9.2024

Trojica ukrajinskih ministara podnijela su ostavke, saopćio je na Facebooku predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

- Pisma ostavke sljedećih dužnosnika predana su Verhovnoj Radi Ukrajine: Oleksandr Kamišin, ministar strateške industrije Ukrajine; Denis Maljuska, ministar pravosuđa Ukrajine; Ruslan Strilec, ministar zaštite okoliša i prirodnih resursa Ukrajine. Vitalij Koval, šef Državnog imovinskog fonda Ukrajine, također je poslao pismo ostavke - napisao je Stefančuk.

Najavio je da će o ovim ostavkama raspravljati na nadolazećoj plenarnoj sjednici. Nisu navedeni razlozi ostavki, a samo je Kamišin najavio da će ostati u odbrambenom sektoru, ali na drugoj poziciji.

Kamišin (40) imenovan je na dužnost u martu 2023. i predvodio napore Ukrajine da pojača odbrambenu proizvodnju oružja, od napadačkih bespilotnih letjelica do projektila dugog dometa, dok se kijevske snage bore protiv ruske vojske, puno bolje naoružane i brojnije.

U godini nakon početka sveobuhvatne invazije Kremlja u februaru 2022., isprofilirao se kao učinkovit ratni vođa koji upravlja nacionalnom željeznicom, vitalnom logističkom arterijom i za civile i za vojsku.

Odlazak trojice ministara povećava neizvjesnost oko vlade jer je još najmanje pet ministarskih resora upražnjeno nakon smjena ranije ove godine.

Predsjednik Volodimir Zelenski i njegov politički tim mogli bi sada popuniti sve pozicije u pokušaju uvođenja reda u vladu prije nego što ovog mjeseca otputuje u Sjedinjene Države kako bi prisustvovao Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ukrajinski čelnik rekao je prošle sedmice da se nada sastanku s predsjednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom (Joe Biden) i njegova dva moguća nasljednika kako bi predstavio "plan pobjede" koji bi prisilio Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.