HOĆE NOVU ENERGIJU

Zelenski o političkom potresu u vladi Ukrajine: Ne znam šta će ministri uraditi nakon ostavki

Ukrajinski parlament prekinuo je razmatranje ostavke ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe

Volodimir Zelenski. AP

N. Aj.

4.9.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski komentirao je promjene u vladi nakon što je nekoliko ministara podnijelo ostavke. Kazao je da je kabinetu ministara potrebna "nova energija". Istodobno je rekao da ne može predvidjeti što će ministri učiniti nakon što daju ostavke.

- Već sam govorio o resetiranju našeg kabineta ministara, mnogih njegovih ministarstava. Vrlo sam zahvalan ministrima i cijelom timu Vlade koji radi za Ukrajinu, za Ukrajince, četiri i po godine, a neki i pet godina. Danas nam je potrebna nova energija, a ti koraci vezani su za jačanje naše države na raznim područjima - rekao je Zelenski.

Dodao je da međunarodna politika i diplomatija nisu iznimka.

- Danas ne mogu predvidjeti što će ovaj ili onaj ministar učiniti nakon ostavke. Odgovore ćemo dobiti kada im budu ponuđene određene pozicije. Sada je prerano o tome govoriti - kazao je Zelenski.

Ukrajinski parlament prekinuo je razmatranje ostavke ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe. Jaroslav Železnijak, član frakcije Holos (Glas), napisao je na Telegramu da je frakcija Sluga naroda shvatila da glasovanje u parlamentu neće uspjeti.

Jučer je ukrajinski parlament smijenio Ruslana Striletsa, ministra zaštite okoliša i prirodnih resursa, Oleksandra Kamišina, ministra strateških industrija, Denis Maliuška, ministra pravosuđa, i Olgu Stefanišinu, potpredsjednicu Vlade za evropske i euroatlantske integracije.

Izvori Ukrajinske Pravde javljaju da će Stefanišina biti imenovana ministricom pravosuđa uz nastavak rada na evropskim integracijama Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.