UKRAJINA

Burne reakcije na rekonstrukciju vlade: Zelenskog optužuju da želi više moći

Opozicija smatra da popunjava vodeća mjesta u vladi bliskim saveznicima i lojalistima u pokušaju konsolidacije vlasti oko sebe i svog kabineta

Zelenski: Potrebna nam je nova energija. Platforma X

Dž. R.

5.9.2024

Jučer je u Kijevu počela najveća rekonstrukcija vlade od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izazvao burne reakcije.

Dok ruske snage napreduju na istoku Ukrajine, a Kijev lobira kod zapadnih saveznika za dozvolu korištenja dalekometnih projektila duboko u ruskom teritoriju, čelnici opozicije optužili su Zelenskog da sve više popunjava vodeća mjesta u vladi bliskim saveznicima i lojalistima u pokušaju konsolidacije vlasti oko sebe i svog kabineta.

Tvrdnje opozicije

Njegova stranka osvojila je većinu 2019., pa Zelenski ima pravo sastavljati vladu. Ratno stanje, koje ostaje na snazi ​​dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije, daje predsjedniku više ovlasti i zabranjuje izbore. Međutim neki protivnici kažu da je predsjednik pretjerao.

- Svi postupci sadašnjih vlasti govore o sustavnoj centralizaciji vlasti predsjednika i njegovog kabineta. Ova serija ostavki vladinih ministara svjedoči o ozbiljnoj krizi vlasti u zemlji - rekla je za Politico Ivana Klimpuš-Cincadze, zastupnica iz opozicione stranke Europska solidarnost. 

Među onima koji su najavili ostavku je i popularni ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji još uvijek nije objavio razloge za takav čin.

Jedan bivši visoki ukrajinski dužnosnik, kojemu je, kao i ostalima u izvještaju Politica, odobrena anonimnost kako bi otvoreno govorio o preustroju, rekao je da je Kuleba vjerojatno smijenjen zbog sukoba s moćnim šefom ureda Zelenskog Andrijem Jermakom. 

- Svi su znali da se sukobljavaju. Jednom sam čak svjedočio takvoj epizodi. Nisu htjeli prepustiti komunikaciju s Blinkenom i Baerbock nekom za kog nisu potpuno sigurni da je njihov. Zbog svoje funkcije Kuleba je imao dobre izravne kontakte s američkim šefom diplomacije Blinkenom i s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i mnogim drugima. Čak i da je bio 300 posto lojalan, predsjednikov kabinet ne želi prepustiti takav komunikacijski kanal osobi za koju nisu potpuno sigurni je li njihova osoba, ako razumijete što mislim - kazao je dužnosnik.

Uz izuzetak Blinkena, komunikaciju Kijeva s Vašingtonom prvenstveno vode najbliži suradnici Zelenskog, konkretno već spomenuti Jermak. Ministar obrane Rustem Umerov također je blizak s Bajdenovom administracijom i često razgovara s ministrom odbrane Lojdom Ostinom (Lloyd Austin). Oni ostaju na svojim funkcijama. Obojica su prošle sedmice posjetili Vašhington i sastali se s najvišim dužnosnicima iz Bajdenove administracije.

Dužnosnici i savjetnici Zelenskog rekli su za Politico da je Kuleba, iako je bio poznat mnogima širom svijeta i često se pojavljivao na televiziji, učinio malo u proteklih godinu dana da unaprijedi odnos Kijeva s Vašingtonom odnosno ukrajinske ambicije na bojnom polju. Umjesto toga, promovirao je svoju novu knjigu, rekli su.

Nova energija

Jermak i Kuleba nisu htjeli odgovarati na pitanja Politica, a Zelenski rekonstrukciju objašnjava potrebom za "novom energijom"

Neki dužnosnici ukrajinske vlade bliski Zelenskom i analitičari odbacili su kritike i pozvali opoziciju da ne dramatizira oko dugo planiranih poteza, koji su usmjereni na osnaživanje iscrpljene ratne vlade.

- Danas nam je potrebna nova energija i ovi novi koraci povezani su s jačanjem naše države u različitim smjerovima", rekao je Zelenski na presici održanoj jučer.

- Cilj rekonstrukcije je "reset" vlade i, osim imenovanja nekih smijenjenih ministara na druga mjesta, popuniti neka dugo upražnjena mjesta, poput funkcija u infrastrukturi, kulturi, poljoprivredi i brizi za veterane, rekao je ukrajinski dužnosnik blizak Zelenskom.

Volodimir Fesenko, politički analitičar ukrajinskog centra za politička istraživanja Penta, za Politico je kazao da je stil vladanja Zelenskog da s vremena na vrijeme preustroji vladu, kako bi je učinio energičnijom i efikasnijom.

- Pogledajte samo što se dogodilo s mladim reformatorom Oleksandrom Kamišinom, koji je preuzeo ministarstvo strateške industrije od neefikasnog bivšeg ministra i u samo godinu dana uspio utrostručiti domaću proizvodnju oružja - dodao je.

Planirane izmjene

Andrij Sibiha, sadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova i bivši zamjenik šefa kabineta predsjednika, preuzet će dužnost od Kulebe. Još jedan dužnosnik iz kabineta predsjednika Oleksij Kuleba postat će potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture i regionalne politike, dok će Olga Stefanišina postati ministrica pravosuđa, a zadržat će mjesto potpredsjednice vlade za EU integracije.

Mikola Točitski, još jedan dužnosnik iz ureda predsjednika, postat će novi ministar kulture i informacijske politike kako bi se ojačala borba protiv dezinformacija.

Već spomenuti Kamišin će otići u ured predsjednika, gdje će se nastaviti baviti pitanjem naoružanja i infrastrukture. Herman Smetanin, sadašnji glavni izvršni direktor državne kompanije za proizvodnju oružja Ukroboronprom, zamijenit će ga na mjestu ministra za strateške industrije.

- Ukrajina je bogata talentima. Vjerujem da moramo slušati predsjednikov stav. Nije istina da samo ljudi bliski uredu dobivaju najviše položaje u vladi - rekao je za Politico Oleksandr Merežko, zastupnik iz Sluge naroda, navodeći primjer ministra obrane Umerova, koji dolazi iz liberalne, proeuropske stranke Holos.

Nedostatak izbora

- Naravno, imamo ograničenja sloboda i demokratije tokom rata, poput nedostatka izbora, koji su zabranjeni dok traje ratno stanje - rekao je analitičar Fesenko pa dodao da u isto vrijeme sistem koji Zelenski vodi im je omogućio da se suprotstave brutalnoj invaziji i konsolidiraju stranu podršku. Nažalost, kako kaže, nemoguće je ostati potpuno demokratičan tokom takvog rata.

To obrazloženje ne funkcionira u potpunosti za domaće protivnike Zelenskog. Oni misle da je predsjednik pretjerao sa svojim posljednjim manevrom i žele reprezentativniju vladu dok se ruski rat zahuktava.

- Trebali bismo vladu spasa u ovom trenutku. No mi bismo pristali na saradnju samo ako se ukrajinska vlada vrati vladavini zakona, jer čak ni rat nije izgovor - rekla je Klimpuš-Cincadze.

Ukrajina ima historiju korupcije, a SAD je u različitim trenucima zagovarao da Kijev učini više kako bi kontrolirao svoje dužnosnike. Bajdenov tim prethodno je nagovarao Kijev da u svoju vladu uključi više glasova civilnog društva.

Jarloslav Željezak, saborski zastupnik stranke Holos, kritizirao je nedostatak novih lica.

- Zelenski kaže da je potrebna nova energija, ali jeste li primijetili da u ovom 'sjajnom novom poretku' još uvijek nema nove osobe na vidiku? Sve promjene su samo rotacija među ljudima koji su već u njegovom kraljevskom krugu - kazao je Željezak.

Zapadni saveznici za sada nisu javno kritizirali Zelenskog i administracije u Kijevu, uprkos određenoj neugodi zbog dojma da predsjednik svoju vladu puni lojalistima. U SAD, službenici administracije bili su oprezni u pogledu rekonstrukcije vlade.

- Možda postoje razlozi za zabrinutost - rekao je viši dužnosnik administracije, odbivši pružiti dodatne pojedinosti. Taj je komentar uslijedio tek nakon što je dužnosniku odobrena anonimnost. Rat je, kažu promatrači u Kijevu, više nego legitiman razlog za poteze koji bi se u mirnodopsko vrijeme mogli drugačije promatrati.

- Čak i uz sve kritike jer Jermak, šef kabineta Zelenskog, postaje previše moćan, vidimo da nam partneri i dalje pomažu. Zato što razumiju našu situaciju. Oni razumiju da će Ukrajina ponovno pokrenuti demokratiju čim završi rat i održe izbore - rekao je analitičar Fesenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.