STRADANJA

Izraelske snage povukle se iz Jenina ostavljajući ruševine za sobom

Hiljade stanovnika raseljeno je iz svojih domova tokom devetodnevne vpjne operacije

Anadolija

FENA

6.9.2024

Izraelske snage povukle su se u petak iz palestinskog grada Jenina, ostavljajući iza sebe razrušene zgrade i infrastrukturu, nakon jedne od najvećih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko mjeseci.

Buldožeri su i počeli čistiti hrpe otpada i ruševina koje su ostale iza operacije, u kojoj su sudjelovale stotine vojnika i policajaca uz podršku helikoptera i bespilotnih letjelica, ulazeći u sve dijelove grada i susjednog izbjegličkog kampa, kao i u okolna sela.

Hiljade stanovnika raseljeno je iz svojih domova tokom devetodnevne vpjne operacije u kojoj su se izraelski vojnici borili s palestinskim borcima iz frakcija među kojima su Hamas i Islamski džihad i Fatah.

Snabdijevanje vodom i strujom i dalje je prekinuto, a oko 20 kilometara cesti iskopali su izraelski buldožeri, dok je vojska saopćila da je ta taktika usmjerena na neutraliziranje bombi podmetnutih uz cestu, a koja je uništila veći dio centra grada.

U saopćenju vojske navodi se da je demontirano 30 eksploziva podmetnutih ispod cesti.

Jenin, u sjevernom dijelu Zapadne obale, dugo je bio uporište palestinskih naoružanih frakcija, a izraelska vojska je saopćila da je operacija, koja je također ciljala na grad Tulkarm, imala za cilj osujetiti proiranske grupe koje su planirale napade na izraelske civile, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.