SVIJET

Putinove pristalice vode na izborima u ratom zahvaćenim regijama

Aleksej Smirnov, koji vodi tu regiju od maja, dobio je do sada gotovo 66 posto glasova, pokazuju podaci Ruske Centralne izborne komisije

Kurska oblast. Fena

FENA

9.9.2024

Pristalice ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog rata u Ukrajini trebale bi pobijediti na izborima za guvernere širom Rusije, pokazuju rani rezultati prebrojavanja glasova, uključujući i regiju Kursk

Trodnevni lokalni i regionalni izbori u Rusiji završeni su u nedjelju navečer, a očekivalo se da će glasači izabrati kandidate koje podržava Kremlj u svim izborima za guvernere, kao i članove zakonodavnih skupština u 13 regija te zvaničnike gradskih vijeća širom države.

Rezultati strogo kontroliranih izbora u Rusiji se već tumače kao izglasavanje povjerenja Putinu i njegovoj ‘specijalnoj operaciji’ u Ukrajini koja traje već treću godinu – baš kao što su bili izbori u martu, koji su mu produžili predsjednički mandat.

- Budimo iskreni, u toku je rat. Naša je zadaća poraziti neprijatelja - rekao je u nedjelju Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, a sada predsjednik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, kako ga je citirala državna novinska agencija TASS, prenosi Al Jazeera.

Veoma je važno ne izgubiti povjerenje građana Rusije, naših drugova, u ovom razdoblju, kazao je.

U pograničnoj regiji Kursk, koja je zajedno s Kremljem u augustu bila iznenađena aktuelnim upadom ukrajinskih snaga, vršitelj dužnosti guvernera vodi u utrci s više od polovine prebrojanih glasova. Aleksej Smirnov, koji vodi tu regiju od maja, dobio je do sada gotovo 66 posto glasova, pokazuju podaci Ruske Centralne izborne komisije.

U regiji Lipeck na jugozapadu Rusije, koja je česta meta napada ukrajinskih bespilotnih letjelica, trenutni guverner i kandidat Jedinstvene Rusije Igor Artamonov dobio je 80 posto glasova s ​​gotovo svim prebrojanim glasovima.

Bivši ministar sporta Oleg Maticin, također iz Jedinstvene Rusije, vodi na međuizborima za Donji dom Državne dume u pograničnoj regiji Bryansk, još jednom području koje je često poprište ukrajinskih zračnih napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.