KONJEVIĆ POLJE

Osman Bećirović ostao bez ribnjaka, javio se "Avazu": Nema plakanja, dižeš se i ideš dalje

Proizvodnju mlađi će kaže nam početi u novembru ili decembru

Bećirović ostao bez 15.000 komada pastrmke. MZ Konjević Polje

Meliha Smajkic

prije 3 sata 13 minuta

Ne opterećujem se previše. Živ sam, zdrav sam, sve što dadne Bog to je, tako. Život ide dalje, kaže to na početku razgovora za portal "Avaza" Osman Bećirović, vlasnik ribnjaka iz Konjević Polja koji je prije nešto više od dva mjeseca za svega sat vremena ostao bez 15.000 komada pastrmke.

Iako se uzgojem ribe bavi od 2011.godine sa ovom katastrofom se po prvi put suočio.

Objašnjava nam da temperatura vode u ribnjaku iznosi između 14 i 17 stepeni, a sve iznad toga je, praktično, pogubno za uzgoj ribe.

Međutim, kako kaže, temperatura vode koju je izmjerio iznosila je gotovo 30 stepeni Celzijusa.

- To je za sat vremena uništilo svu ribu. Mjerio sam dotok vode u bazen i isključio sam sumnju da se grijala u bazenima, imala je protok, ali nije vrijedilo ništa kad je dolazila topla voda, iz male rijeke koja protiče kroz moje imanje, usljed ekstremne suše i visokih dnevnih temperatura - priča nam on.

Kaže da su na lice mjesta izlazile i općinske nadležne službe, koje su i sačinile zapisnik, a jučer je dobio obavijest da mu je iz općinskog budžeta uplaćeno, tek, 1.000 KM.

Uprkos činjenici da je nastala šteta procijenjena na 10.000 maraka, Bećirović se na svojevrstan način i šali kako je ostao bez ribe, ali ne bez ribnjaka.

Zapravo, nema namjeru posustati, budući da na tri kilometra od ribnjaka ima mrijestilište.

- U životu sam mnogo čega goreg doživio. 71 mi je godina života, a čovjek od izazova. Prije rata sam bio privatnik, imao sam svoja dva autobusa i nisam od onih koji padnu i plaču što se "ubio" malo. Nema plakanja, dižeš se i odmah ideš dalje - priča nam.

Proizvodnju mlađi će kaže nam početi u novembru ili decembru i to najviše, kako kaže, na nagovor svojih kooperanata.

- Mogao bih i da ne radim sve ovo, ali ne mogu sjediti, ne mogu mirovati, uvijek sam živio od izazova - zaključuje Bećirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.