PIŠE "THE NEW YORK TIMES"

Svi detalji izraelske tajne operacije u Libanu, sve je počelo porukom na pejdžerima

Hezbolah je pejdžere naručio od kompanije Gold Apollo na Tajvanu

Trenutak kada je pejdžer eksplodirao. Screenshot

E. Ć.

jučer

Izrael je jučer izveo operaciju eksplozije pejdžera skrivajući eksplozivni materijal unutar nove serije pejdžera tajvanske proizvodnje uvezenih u Liban, piše "New York Times" ekskluzivno otkrivajući detalje pozivajuće se na američke i druge dužnosnike upućene u ovu operaciju.

Kako tvrde, Hezbolah je pejdžere naručio od kompanije Gold Apollo na Tajvanu, a njima je manipulirano prije nego su stigli u Liban. Većina pejdžera bila je model AP924, iako su i tri druga modela kompanije Gold Apollo također bila uključena u isporuku.

Eksploziv pored baterije

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.


U 15:30 sati, po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbolaha, piše "New York Times".

Umjesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. U ovom je trenutku najmanje devet ljudi poginulo, a više od 2.800 je povrijeđeno.

Kako tvrdi "New York Times", uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Podsjetimo, Hezbolah je već optužio Izrael da je orkestrirao napad, ali je opisao tek ograničene detalje svog razumijevanja operacije. Izrael nije komentirao napad, niti je rekao da stoji iza njega.

Američki i drugi dužnosnici za "New York Times" govorili su pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivu prirodu operacije.

Neovisni stručnjaci za kibernetičku sigurnosti koji su proučavali snimke napada rekli su da je jasno da je jačinu i brzinu eksplozije mogla uzrokovati samo stanovita vrsta eksplozivnog materijala.

Ograničena upotreba mobitela

- Dojavljivači su vjerovatno modificirani na način da izazovu ovu vrstu eksplozije, to nije bila samo pregrijana baterija - rekao je za "New York Times" Miko Hiponen (Mikko Hypponen), softverski stručnjak i savjetnik za kibernetički kriminal u Europolu.

Keren Elazari, izraelska analitičarka kibernetičke sigurnosti za "New York Times" komentirala je da je Izrael udario Hezbolah tamo gdje su najranjiviji.

Naime, ranije ove godine vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah), strogo je ograničio upotrebu mobilnih telefona koje je smatrao sve ranjivijima na izraelski nadzor.

- Ovaj napad pogodio ih je u Ahilovu petu jer su im uništili centralno sredstvo komunikacije - rekla je Keren Elazari.

U ovom trenutku, zaključuje "New York Times", ostaje još nejasno kada su tačno pejdžeri naručeni i kada su stigli u Liban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.